Politică

Mitropolitul Vladimir, scrisoare Patriarhului Daniel; Îi cere să nu transforme Mitropolia Basarabiei „într-un sac fără fund”

Mitropolitul Moldovei, Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova au adresat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în care își exprimă îngrijorarea față de trecerea unor preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei la cea a Basarabiei. În scrisoare se spune că cei care au declarat fidelitate nestigherită Mitropoliei Moldovei părăsesc mitropolia fără a cere măcar „o carte canonică de eliberare”, carte pe care „Mitropolia o oferă oricărui cleric care o solicită”, transmite sursa.

„Cu durere, privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale nr. 8.090 din 19 decembrie 1992, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestigherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o eliberăm fiecărui cleric care o solicită”, se spune în scrisoare.

Mitropolia Moldovei mai susține că ar vrea să conviețuiască „în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei”, însă s-a izbit întotdeauna de „opacitate și înverșunare” și acuză conducerea acestei instituții că ar fi căzut pradă „unui grup de influență care se călăuzește de interese personale”.

La finalul adresării Mitropolitul Vladimir și-a exprimat speranța ca bunele intenții ale Patriarhului Daniel nu vor transforma Mitropolia Basarabiei „într-un sac fără fund pentru resursele matariale ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Nădăjduim că veți căuta la grija noastră părintească pentru poporul ce se vatămă și veți mijloci o cooperare ce va restaura ascultarea și ordinea canonică”, se spune la finalul scrisorii.

Amintim că de la începutul războiului din Ucraina zeci de preoți au părăsit deja Mitropolia Moldovei subordonată Moscovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei, în semn de protest față de politicile Patriarhului Kiril care susține politica criminală de invazie a dictatorului rus în Ucraina.

#Mitropolitul_Vladimir #Patriarhul_Daniel #Mitropolia_Basarabiei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button