Război în Ucraina

Moldova, sub presiunea Rusiei din cauza zvonurilor despre F-16

Pe 12 august, Alexandr Ketrar, însărcinatul cu afaceri ad interim al Republicii Moldova în Rusia, a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la zvonurile apărute în presă despre posibila staționare a avioanelor F-16 ucrainene pe teritoriul Moldovei, sugerând că aceste avioane ar putea fi folosite pentru atacuri asupra Rusiei, transmite sursa.

Rusia a criticat, de asemenea, participarea Moldovei la exerciții militare cu statele NATO și a cerut respectarea statutului de neutralitate pentru a evita escaladarea crizei din Ucraina.

În replică, Ministerul moldovean de Externe a subliniat că singura prezență militară străină ilegală în Moldova este cea a trupelor rusești din Transnistria. Pe fundalul acestor tensiuni, rămâne de văzut cum vor evolua relațiile dintre cele două țări.

Chișinăul a declarat că nu va găzdui avioane ucrainene. Ministerul de Externe al țării a declarat că Moscova ” primește informații despre știrile false din mediul Internet.”

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat într-o declarație că țara va continua să adere la neutralitate. Textul menționează că singura țară “care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul autorităților este Federația Rusă.” Aceasta se referă la contingentul militar rus din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria. Moscova îl numește contingent de menținere a păcii și spune că prezența armatei este prevăzută de acorduri internaționale.

#Moldova #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button