Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat o viziune ambițioasă privind obținerea independenței energetice depline față de Rusia în termen de doi ani. Declarația sa, făcută pe fondul unor tensiuni persistente cu Moscova, arată că Moldova este pregătită să continue să elimine oportunitățile ca Rusia să influențeze și să destabilizeze cumva țara.
În prezent, Moldova dă deja unele semne de independență în sectorul energetic, în special în planurile sale de a finaliza construcția proiectului Chișinău-Vulcănești. Cu toate acestea, dacă țara va fi într-adevăr capabilă să devină independentă de Rusia în termen de doi ani este încă o întrebare, dar toate acțiunile necesare în acest scop sunt întreprinse în mod activ de către autorități.
Independența energetică este de importanță strategică pentru orice țară, mai ales în contextul riscurilor și conflictelor geopolitice. Sandu consideră că aceasta va crește, de asemenea, influența Moldovei în soluționarea conflictului transnistrean. Evident, independența energetică a țării poate influența într-adevăr situația politică din regiune.
În același timp, planurile Rusiei față de Moldova continuă să amenințe statul. Kremlinul nu a renunțat la planurile sale criminale de destabilizare a țării. Potrivit serviciilor secrete moldovenești și ucrainene, care colaborează pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Kremlinul are ambiții mari de a stabili ilegal controlul politic asupra Moldovei până în 2030. Aceste planuri implică influența nu numai în domeniul economic, ci și în cel militar-politic și umanitar.
Strategia Rusiei se concentrează pe neutralizarea oricăror încercări ale Moldovei de a se apropia de Occident, precum și pe crearea unui sentiment pro-rusesc în rândul elitei politice și economice a țării. Acest lucru ridică serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea Moldovei de a obține independența energetică deplină sub o astfel de presiune din partea Rusiei, dar principalul lucru este să continue să persevereze în ciuda intrigilor Kremlinului.
Astfel, rezolvarea problemei independenței energetice a Moldovei față de Rusia este o sarcină complexă, care necesită nu doar soluții tehnice, ci și politice și strategice. Cu toate acestea, această sarcină este destul de fezabilă dacă țara continuă să avanseze pe calea integrării europene și să-și apere independența în toate sferele. Timpul va arăta dacă Republica Moldova va fi capabilă să își realizeze planurile ambițioase în doar doi ani. Dar, încă de pe acum, această intenție merită atenție și discuții atât în Moldova, cât și la nivel internațional.