Economie

Moldova și Ucraina, incluse în planul „REPowerEU” pentru a diminua din dependența resurselor energetice ale Rusiei

Republica Moldova și Ucraina vor fi susținute major de Uniunea Europeană pentru a trece la „energia verde”, strategie ce se regăsește „REPowerEU” – noul plan ambițios al Comisiei Europene de transformare a sistemului energetic european, prin construirea unui sistem energetic mai rezilient și consolidarea uniunii energetice, precum și tranziția accelerată către o energie curată, transmite sursa.

În contextul diversificării aprovizionării cu energie, planul reflectă mecanismul de funcționare a Platformei energetice a UE pentru achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen și care este deschisă participării țărilor din vecinătate, inclusiv Moldova, în vederea susținerii securității aprovizionării cu gaze naturale.

REPowerEU reconfirmă tranziția verde a Moldovei, Ucrainei și Balcanilor de Vest și și tranziția verde a UE. Documentul prevede că relațiile în domeniul energetic cu țările Parteneriatului Estic urmează a fi consolidate și revizuite, rămânând totodată concentrate pe securitatea energetică durabilă și tranziția la energia verde.

„Se prevede dezvoltarea unor coridoare majore pentru hidrogen în Marea Mediterană și Marea Nordului. În fața agresiunii Rusiei, UE va sprijini Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și țările din Parteneriatul estic, precum și partenerii noștri cei mai vulnerabili”, se arată în anunțul UE.

Comisia Europeană propune majorarea de la 40 % la 45 % a obiectivului principal pentru 2030 referitor la ponderea energiei din surse regenerabile, prevăzut în pachetul „Pregătiți pentru 55”.

#UE #energie_verde #planul_REPowerEU #Ucraina #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button