Societate

Ne pregătim de trecerea la ora de iarnă. Când mutăm acele ceasornicului cu o oră înapoi?

Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Trecerea se va face în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, notează sursa. Acele ceasornicului vor fi date în urmă cu o oră.

Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00. Deci, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore. 

Specialiștii susțin că schimbarea orei afectează organismul uman și, de obicei, este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta. Totodată, medicii spun că procesul poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu.

Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute. 

Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la membrele superioare. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.

Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări cu respectarea diferenței de fus orar.

#ora_de_iarnă #trecere#

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button