Internaţional

Noi proteste în Armenia: Oamenii au cerut demisia premierului, după cedarea unor teritorii

Armenii au reluat protestele în masă. După ce acum o lună au ieșit în stradă nemulțumiți de decizia guvernului de a ceda Azerbaidjanului mai multe sate, ieri manifestanții furioși au cerut demisia premierului și organizarea alegerilor anticipate. Protestatarii furioși au blocat mai multe drumuri, așa că polițiștii au intervenit în forță, conform sursei.

Câteva mii de oameni s-au adunat în centrul Erevanului, într-un nou protest condus de un arhiepiscop din regiunea Tavuș, unde satele au fost predate Azerbaidjanului. Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului Nikol Pașinian și anularea documentului prin care teritoriile au fost cedate.

„Nikol Pașinian, nu vrem ca echipa ta politică să fie divizată. Nu vrem ca generațiile prezente și viitoare ale poporului nostru să fie blestemate. Singura modalitate de a evita acest lucru este să demisionezi”.

„Am venit aici pentru că sunt armeancă și vreau să trăiesc în Armenia, fără turci. Vreau ca trădătorul Nikol Pașinian să părăsească patria noastră și să nu mai cedeze teritoriile noastre”.

„Mulți dintre colegii și prietenii mei sunt acum la granița cu Azerbaidjan, ei ne apără patria. Și îmi pot apăra patria în acest fel, prin participarea la un miting. De aceea sunt aici și mă aștept că totul se va termina cu bine și cu siguranță vom câștiga și vom avea o Armenie puternică”.

Premeierul armean nu a discutat cu protestatarii, fiind plecat într-o regiune lovită de inundații. Vineri seara, însă, într-o declarație televizată, Pașinian a spus că soluționarea disputelor de la frontiera cu Azerbaidjanul „este singura garanție pentru existența republicii armene în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”.

Oamenii conduși de arhiepiscopul Bagrat Galstanian nu se lasă convinși și cer alegeri anticipate. Liderul bisericesc spune că este gata să renunțe la slujba sa și să candideze la funcția de prim-ministru. Partidele de opoziție ar avea nevoie de sprijinul a cel puțin unui deputat independent sau al partidului de guvernământ pentru a lansa procesul de demitere a lui Pașinian.

Anul trecut, Azerbaidjanul a recucerit regiunea Nagorno Karabah într-o ofensivă fulger împotriva separatiștilor armeni care au dominat enclava muntoasă timp de trei decenii. Întreaga populație armeană a regiunii, peste 100 de mii de oameni, a fugit ulterior în Armenia.

#proteste #Armenia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button