Pe 26 aprilie, mai multe instituții de presă au declarat că alegerile directe pentru funcția de guvernator ar putea fi amânate sau anulate din cauza invaziei militare asupra Ucrainei. Dar, se pare că această discuție se apropie de sfârșit.
Potrivit presei ruse, Kremlinul a decis să nu amâne ziua unică a votului și să păstreze alegerea directă a guvernatorilor. CEC va anunța începerea cursei electorale în iunie, iar alegerile în sine vor avea loc așa cum era planificat în septembrie. Aceasta pare a fi una dintre cele mai sensibile decizii ale Kremlinului din ultima vreme.
Adevărat, acest lucru este dictat de aceleași revendicări propagandistice pentru a arăta „normalitatea situației” din țară. „Lipsa alegerilor sau o schimbare a modelului lor ar arăta că ceva extraordinar se întâmplă în țară”, a spus o sursă media apropiată subiectului. Totodată, Kremlinul înlătură în liniște acei guvernatori care sunt defavorabili în situația actuală și apariția cărora pe listele de candidați ar putea provoca un vot de protest. Vorbim despre o treime din regiunile în care vor avea loc alegeri: regiunile Republicii Mari El, Kirov, Tomsk, Saratov și Ryazan. Este de remarcat faptul că în aceste regiuni, conform rezultatelor ultimelor alegeri pentru Duma de Stat, Rusia Unită, nu a devenit favorita poporului.
Este evident că eforturile conjugate ale întregii mașini birocratice și propagandistice se vor concentra pe menținerea ratingurilor președintelui, șefilor de regiuni și a partidului Rusiei Unite. Aceasta va deveni o adevărată provocare pentru autoritățile ruse, deoarece rușii resimt deja o reducere rapidă a nivelului de trai din cauza acțiunilor acelui guvern și a izolării ulterioare de întreaga lume. Creșterea prețurilor, defalcarea modului obișnuit de viață și șomajul – fiecare dintre problemele menționate i-a afectat pe mulți ruși într-un fel sau altul.
Temele „renașterea unei superputeri”, „salvarea lumii de neo-naziști”, „confruntarea globală cu Occidentul și un război hibrid cu acesta” vor fi subiecte cheie în cursa electorală. În mod tradițional, autoritățile vor convinge oamenii că trebuie să aibă puțină răbdare, iar viața se va îmbunătăți din nou. Cu toate acestea, este puțin probabil ca un rus demis dintr-o întreprindere închisă din cauza sancțiunilor să vrea să susțină politica imperială într-un moment, în care pur și simplu nu are cu ce să cumpere mâncare. Operațiunea militară specială, care în esență este un adevărat război, i-a lovit puternic pe ruși, lipsindu-i fie de locul de muncă, fie de alte numeroase aspecte plăcute ale vieții: călătorii, tehnologie modernă, îmbrăcăminte de calitate și așa mai departe.
Reieșind din pierderile enorme ale armatei ruse și sancțiunile puternice impuse de comunitatea internațională este dificil de prevăzut acum dacă se va implementa „noua normalitate”. În orice caz, guvernanții și candidații pentru această funcție se vor confrunta cu nevoia de a explica locuitorilor regiunilor, în special celor depresive, de ce sunt atâtea „înmormântări” și de ce a devenit atât de greu de trăit.