InternaţionalRăzboi în Ucraina

NYT: Serviciile de informații americane se așteaptă la un „răspuns decisiv” din partea autorităților ruse dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei

Serviciile de informații americane consideră că Rusia poate trece la „acțiuni decisive de răzbunare” dacă Statele Unite și aliații săi permit Ucrainei să lanseze atacuri cu rachete americane, britanice și franceze cu rază lungă de acțiune în adâncul teritoriului rus, fără a schimba fundamental cursul războiului. The New York Times a raportat acest lucru pe 26 septembrie, citând oficiali americani.

Evaluarea serviciilor de informații americane descrie o serie de posibile răspunsuri rusești, de la creșterea activităților de sabotaj în Europa, cum ar fi incendierea, până la potențiale atacuri letale asupra bazelor militare americane și europene.

Potrivit oficialilor americani, GRU rus se află în spatele celor mai multe dintre actele recente de sabotaj din Europa. Interlocutorii NYT consideră că dacă Ucrainei i se permite să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rusesc, atunci Rusia va continua să acționeze în secret și nu va lansa atacuri deschise asupra țintelor americane și europene pentru a reduce riscul unui conflict mai mare.

În așteptarea deciziei de a ridica embargoul asupra grevelor de pe teritoriul rus, notează The New York Times, retorica președintelui rus Vladimir Putin a fost „deosebit de belicos”. Unii dintre consilierii seniori ai președintelui american Joe Biden cred că, dacă decizia va fi în favoarea Ucrainei, Putin probabil va răspunde cu o forță letală. Potrivit interlocutorilor publicației, nu este clar ce decizie va lua Biden.

Serviciile de informații americane se îndoiesc că, dacă ucrainenilor li se permite să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, Forțele Armate ucrainene vor avea suficiente arme pentru a schimba radical cursul conflictului. În evaluarea sa, agenția de informații a menționat că Ucraina are un număr limitat de rachete și nu este clar câte arme vor mai putea furniza aliații. În plus, informațiile consideră că după primele lovituri, trupele ruse vor muta cel mai probabil depozitele de muniție, posturile de comandă, elicopterele de luptă și alte obiecte dincolo de raza de acțiune a rachetelor.

Casa Albă nu a răspuns cererii The New York Times de a comenta cu privire la evaluarea informațiilor. Biroul Directorului National de Informații din SUA a refuzat să comenteze.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în seara zilei de 26 septembrie, după o întâlnire între Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelensky, că nu se așteaptă la nicio decizie cu privire la loviturile forțelor armate ucrainene cu arme occidentale adânc în Rusia, relatează RIA Novosti.

#Occident #SUA #arme #Rusia #permisiune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button