Societate

O nouă fraudă în mediul online! Poliția atenționează cetățenii că se vând bilete false la evenimente culturale

Schema frauduloasă implică crearea de pagini web false, asemănătoare cu cele autentice, pentru a oferi servicii de vânzare a biletelor online. Printre paginile web false identificate se numără: https://afishastichet.com.md/; https://biletafishas.com.md/; https:/ebiletafisha.md/, ne relatează sursa.

Escrocii folosesc și profiluri false pe rețelele sociale și aplicații de mesagerie rapidă (cum ar fi Telegram sau WhatsApp) pentru a intra în contact cu potențialele victime. Sub pretextul de a organiza întâlniri la evenimentele culturale, escrocii trimit linkuri către pagini false unde se presupune că se vor cumpăra bilete online, dar de fapt acestea sunt pagini de tip phishing.

După ce datele cardului sunt introduse pe aceste pagini false, acestea devin accesibile infractorilor, care le utilizează pentru a sustrage bani din conturile bancare ale victimelor.

Până în prezent, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații a înregistrat trei astfel de cazuri și întreprinde toate măsurile pentru a preveni răspândirea acestei scheme frauduloase.

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate în mediul online:

  • Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați interacționat anterior, fiind atenți la denumirea acestora.
  • Fiți precauți în ceea ce privește website-urile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau website-urile care au textul „Anunț”, deoarece infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile false, astfel încât acestea să apară în primele rezultate ale motoarelor de căutare.
  • Verificați săptămânal extrasul de cont și adresați-vă cât mai repede unității bancare în cazul în care observați tranzacții suspecte.
  • Fiți prudenți în comunicarea online și evitați furnizarea de date personale necunoscuților.
  • Nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase primite în mesaje de la vânzători sau cumpărători.
  • Verificați întotdeauna adresa site-ului înainte de a introduce orice detalii personale sau bancare.

Este important să nu divulgați niciunei persoane informații personale sau datele cardului bancar (cum ar fi numărul de card, data expirării, codul PIN sau codul de securitate). În cazul în care cădeți victimă acestei scheme frauduloase, informați imediat Poliția și banca care vă deservește.

#Frauda_Online#Bilete_false

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button