Economie

O nouă zi de proteste! Fermierii ar putea să blocheze mai multe segmente de drum: „Nu au rămas alte metode de atragere a atenției”

Fermierii vor organiza joi, 8 iunie, noi proteste. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, care au menționat că ar putea bloca mai multe segmente de drum.

„Vă informăm că azi sunt posibile în intervalul orelor 11/00-13/00 blocarea de către fermierii traseelor naționale lăngă vamele Sculeni și Leușeni, precum și drumurilor Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți – Orhei.

Cerem scuze de la cetățenii noștrii pentru incomodități temporare, dar nu au rămas alte metode de atragere a atenției la catastrofa financiară a agricultorilor mici și mijlocii”, este menționat în anunțul Asociației.

Zeci de fermieri au ieșit miercuri, 7 iunie, cu tractoarele și utilaje agricole în stradă, în semn de protest. Fermierii se plâng că seceta cruntă, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment.

Mai mult, agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul. 

Manifestațiile s-au desfășurat în mai multe raioane din țară, iar mai târziu au blocat timp de 15 minute mai multe segmente de drum. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un comunicat de presă în care este menționat că „rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”.

Fermierii solicită Guvernului să își asume public, în formă scrisă o serie de angajamente față de producători agricoli.Este vorba despre alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect). De asemenea, solicită restricționarea temporară prin decizia CSE a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie.

Fermierii mai cer ca Portul Giurgiulești să fie obligat ca în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească, ca datoriiile la subvențiile pentru anul 2022 să fie achitate până în 1 iulie 2023, dar și să fie operate modificări la legea cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

TV8.md amintește că discuțiile reprezentanților Asociației „Forța Fermierilor” cu premierul Dorin Recean nu s-au soldat cu „rezultat palpabil” pentru agricultori. Fermierii susțin că la întrevederea cu prim-ministrul au auzit doar promisiuni generale în timp ce majoritatea riscă să falimenteze în 2-3 luni. 

Fermieri mai spun că sectorul agrar este extrem de decapitalizat, iar ei nici măcar nu pot miza pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Reprezentanții Asociației subliniază că agricultorii mici și mijlocii sunt disperați și nu au bani pentru recoltare și lucrările agricole de toamnă. 

#proteste #fermieri #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button