Internaţional

O serie de atacuri teroriste în Daghestan: atacuri la biserici, sinagogi și poliție

Pe 23 iunie, în Daghestan au avut loc o serie de atacuri teroriste, lăsând o amprentă adâncă în inimile localnicilor. În urma atacurilor, efectuate de persoane înarmate necunoscute, 24 de persoane au fost ucise. Printre victime se numără 15 polițiști, 4 civili și 5 mujahedini. Incidentele au avut loc în două orașe ale republicii – Derbent și Makhachkala.

Evenimentele au început să se desfășoare duminică seara, când au început să sosească zgomote de focuri de armă din Derbent și Makhachkala. În Derbent au fost atacate Biserica Mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și sinagoga Kele-Numaz. Rugăciunile de seară erau programate să aibă loc în sinagogă în momentul atacului. Un preot care a slujit acolo de mai bine de 40 de ani a fost ucis în templu – i s-a tăiat gâtul.

S-au semnalat împușcături și lângă Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unde aproximativ 20 de persoane s-au baricadat. În Makhachkala, persoane necunoscute au tras într-un post de poliție rutieră și în altă sinagogă. O mașină în care se aflau polițiști a fost atacată la 65 km sud de oraș, dintre care unul a fost rănit. Un agent de pază de la una dintre biserici a fost și el împușcat.

Ca răspuns la atacuri, în ambele orașe a fost anunțat planul „Interceptare”, iar pe teritoriul Daghestanului a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste. Atacatorii nu au fost încă identificați oficial, dar presa rusă relatează că trei dintre cei cinci atacatori uciși au fost identificați ca fiind fiii și nepotul șefului districtului Sergokalinsky, Magomed Omarov. În prezent, Omarov a fost reținut și interogat.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) sugerează că în spatele atacurilor ar putea fi statul islamic din Caucazul de Nord, Wilayat Kavkaz. Imediat după atac, afiliatul terorist rus al ISIS-K Al-Azaim Media a publicat o postare în care lăuda „frații noștri din Caucaz”. Cu toate acestea, Al-Azaim nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacuri.

Analiștii ISW spun că reprezentanții Wilayat Kavkaz au devenit mai activi după atacul asupra Primăriei Crocus, începând să solicite în mod activ recrutarea în Caucazul de Nord. Autoritățile ruse, la rândul lor, acuză fără temei Ucraina și NATO de implicare, în loc să se concentreze pe lupta împotriva grupărilor teroriste din țară.

Există, de asemenea, o versiune conform căreia FSB-ul rus ar putea fi în spatele atacurilor, care, sub masca lui Wilayat Kavkaz, ar putea recruta oameni pentru propriile interese. Aceasta poate fi o încercare de a trage la răspundere Ucraina, care nu are nimic de-a face cu ei, pentru atacurile teroriste.

Fostul șef al Roscosmos Dmitri Rogozin a spus că, dacă autoritățile atribuie Ucraina și NATO fiecărui atac terorist, Rusia se va confrunta cu probleme mari. El a remarcat că este important să ne ocupăm mai întâi de problemele interne.

Dictatorul rus Vladimir Putin a refuzat să comenteze evenimentele din Daghestan și a anulat toate adresele planificate către oameni. Potrivit secretarului său de presă, Dmitri Peskov, Putin încearcă să evite declarațiile, realizând că situația ar putea scăpa de sub control.

O serie de atacuri teroriste în Daghestan au devenit o tragedie care a luat viața multor oameni și a arătat probleme serioase de securitate în regiune. Este important ca autoritățile să se concentreze pe identificarea și eliminarea amenințărilor interne, mai degrabă decât pe căutarea vinovaților externi. Evenimentele din ultimele zile demonstrează că lupta împotriva terorismului necesită acțiuni coordonate și deliberate.

#Daghestan #atacuri #terorism

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button