Crește pericolul din Marea Neagră. Autoritățile din Odesa au interzis oamenilor să meargă la plajă după ce poluarea provocată de bombardarea barajului de pe Nipru a ajuns pe litoral. OMS spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina.
Situația se agravează în Ucraina, cu precădere în Odesa, după ce barajul din zona Herson a fost distrus, transmite sursa.
Autoritățile spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost perturbată, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil.
Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de îngrășăminte și produse chimice, chiar și cimitire de animale. Astfel apariția bolilor este inevitabilă.
Organizația Mondială a Sănătății spune că, atât holera, cât și alte boli vor ajunge să fie transmise prin apă. Autoritățile susțin că prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, astfel, în cazul în care vor apărea probleme să se poată interveni din timp.
De asemenea, autoritățile roagă populația nu meargă pe litoral și să nu intre în apă, mai ales în această perioadă.
Reamintim că zidul barajului s-a prăbușit marți dimineața, ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigură energia electrică în regiune.
De la prăbușirea barajului, mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate. Autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial al morților în urma prăbușirii barajului.
Conform Mediafax, Teresa Zakaria, responsabilul tehnic al programului de urgență sanitară al OMS a declarat că nu a fost raportat niciun caz de holeră în Ucraina de la începutul războiului din 2022, dar probele de mediu arată că agenții patogeni există încă în regiune și acest lucru constituie un risc.
Ministerul ucrainean al sănătății a avertizat, de asemenea, cu privire la contaminarea apei cauzată de miile de pești care mor în apele de mică adâncime.