În ciuda apelului celui de-al 47-lea președinte american Donald Trump de a reduce prețul petrolului, țările OPEC+ nu se grăbesc să-și schimbe politicile. Miniștrii Energiei, inclusiv reprezentantul Arabiei Saudite, au purtat discuții interne, dar nu și-au exprimat încă dorința de a face concesii. Reuters raportează acest lucru.
Delegații organizației au confirmat că este puțin probabil ca la ședința din 3 februarie să se ia o decizie de modificare a planurilor de producție de petrol. Acest lucru demonstrează independența și lipsa de dorință a OPEC+ de a ceda presiunilor externe.
Pe acest fond, situația cu petrolul rusesc se înrăutățește. Reuters raportează că India și China au încetat să-l cumpere din cauza presiunii sancțiunilor americane. Aceasta ar putea fi o lovitură gravă pentru finanțele Kremlinului, deoarece veniturile din petrol și gaze reprezintă principala sursă de reaprovizionare a bugetului rus, inclusiv pentru purtarea războiului împotriva Ucrainei.
Rusia va fi nevoită să vândă petrol mai ieftin decât pragul de sancțiuni care a fost stabilit anterior sau să caute noi cumpărători, ceea ce va îngreuna obținerea sumei necesare de venit. Acest lucru va reduce finanțarea pentru război, va limita achizițiile de arme și, pe termen lung, va submina capacitatea Rusiei de a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei.
La ce să te aștepți în continuare?
- OPEC+ poate să nu-și schimbe politica – organizația va continua să adere la planul aprobat anterior și, cel mai probabil, nu va ceda cerințelor SUA.
- Petrolul rusesc sub presiune – pierderea Indiei și Chinei va forța Moscova să caute noi piețe, ceea ce este o sarcină prea imposibilă într-o situație în care sancțiunile pe scară largă împotriva Rusiei continuă să fie în vigoare. Rusia poate începe să-și revizuiască politica de prețuri, dar acest lucru va avea și un impact negativ asupra veniturilor sale.
- Scăderea veniturilor Rusiei – o scădere a veniturilor din exporturile de petrol înseamnă o reducere a capacității de finanțare a războiului, ceea ce va slăbi capacitatea Federației Ruse de a conduce operațiuni militare prelungite.
- Prețurile mondiale vor rămâne instabile – pe de o parte, aceasta înseamnă menținerea producției la nivelul actual, pe de altă parte – factorul sancțiuni și incertitudinea geopolitică.
Astfel, presiunea sancțiunilor și refuzul importatorilor cheie de a cumpăra petrol rusesc ar putea deveni un factor critic în reducerea finanțării războiului împotriva Ucrainei. Cu cât acest proces continuă mai mult, cu atât va fi mai dificil pentru Kremlin să-și mențină mașina militară.