Societate

Pacea din Ucraina, discutată de peste 90 de țări la summitul din Elveția, în absența Rusiei și Chinei

Elveția găzduiește primul summit internațional dedicat exclusiv discuțiilor privind pacea din Ucraina, care se va desfășura în acest weekend, cu participarea a circa 90 de țări. Marii absenți sunt Rusia, care nu a fost invitată, și China, care insistă pe participarea Moscovei.

Vorbind luni la o conferință de presă la Berna, președinta Elveției, Viola Amherd, a spus că summitul „nu va fi propagandă”.

Conferința din 15 – 16 iunie, se va axa pe unele elemente ale formulei de pace în Ucraina, structurată în zece puncte, prezentată inițial de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski la finele anului 2022. Deși se mizează pe o prezență a circa 90 de state și alte organizații internaționale, această conferință are puține șanse să producă rezultate majore și este văzută mai degrabă ca un efort al Kievului de a mobiliza comunitatea internațională și menține atenția ei asupra situației din Ucraina, transmite sursa.

La conferință va participa și Republica Moldova, reprezentată de președinta Maia Sandu.

O contrapropunere de pace?

Vineri, 14 iunie, cu o zi înainte de începerea discuțiilor, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia va accepta încetarea focului și inițierea discuțiilor de pace, doar dacă Ucraina va renunța la ambițiile sale de a intra în NATO și își va retrage forțele din cele patru regiuni ucrainene ocupate de Moscova. De cealaltă parte, Kievul a transmis din nou, ca în repetate alte rânduri, că integritatea teritorială nu se negociază.

AP notează că planul de pace al președintelui Zelenski rămâne în continuare unul controversat în rândul mai multor țări, mai ales că Ucraina nu se află încă într-o poziție de forță pentru a negocia cu Rusia. Din acest motiv, doar trei teme vor fi abordate la summit: siguranța nucleară, inclusiv la centrala nucleară Zaporijia, controlată de Rusia; ajutorul umanitar; și securitatea alimentară, nu doar în Ucraina, ci și la nivel global – în special efectele secundare ale războiului asupra producției și exporturilor agricole ucrainene.

Oficialii occidentali și de la Kiev au declarat că aceste teme sunt transversale intereselor internaționale și sunt ușor de mobilizat de către Kiev pentru comunitatea internațională. Dar ele nu cuprind problemele mai dificile care pot fi rezolvate doar cu Moscova ca partener de negociere, notează Reuters.

Cine ar urma să vină

Una din mizele acestui summit ține și de numărul de țări pe care elvețienii și ucrainenii le pot atrage. Se crede că o participare a unui număr cât mai mare de state, ar spori presiunea internațională pentru pace, observă CNBC.

Oficialii elvețieni susțin că au trimis aproximativ 160 de invitații și că au primit confirmări din partea a circa 90 de delegații, care includ și câteva organizații internaționale, ca ONU. Jumătate dintre țările participante vor fi din Europa, iar restul din Asia, acolo unde Zelenski a condus o campanie diplomatică pentru a convinge guvernele acestor state.

Reuters notează că se așteaptă ca India, care a ajuta Moscova să supraviețuiască șocului sancțiunilor economice, să trimită o delegație. Turcia și Ungaria, care întrețin în mod similar legături cordiale cu Rusia, ar urma să-și trimită miniștrii lor de externe.

Printre șefii de stat și guvern care urmează să fie prezenți sunt președintele francez, Emmanuel Macron, președintele polonez, Andrzej Duda, premierul japonez, Fumio Kishida, premierul britanic, Rishi Sunak, cancelarul german, Olaf Scholz și premierul canadian, Justin Trudeau.

Din partea SUA va participa vicepreședinta Kamala Harris, care se va întâlni cu Zelenski sâmbătă, în marja summitului. Presa internațională a remarcat lipsa președintelui SUA, Joe Biden, care își încheie vineri vizita în Italia și a optat pentru a reveni în SUA, la o strângere de fonduri de la Los Angeles, alături de actorii George Clooney, Julia Roberts și fostul președinte Barack Obama.

Anterior, Zelenski susținea că lipsa președintelui american ar echivala cu „aplaudarea lui Putin”. Cu toate acestea, joi, în cadrul summitului G7, Zelenski și Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button