Politică

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind ilegitimitatea „așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia”. „Cei nesemnificativi l-au acceptat pe nesemnificativ”, a răspuns Ministerul rus de Externe

Parlamentul European a adoptat o rezoluție „Cu privire la alegerile prezidențiale nedemocratice din Rusia și la conduita ilegală a acestora în teritoriile ocupate”, transmite sursa.

Documentul afirmă că „așa-numitele alegeri prezidențiale din Rusia au fost ilegitime și nedemocratice”.

„Această performanță farsă a autorităților ruse a urmărit singurul scop – de a crea aparența de legitimitate electorală a lui Vladimir Putin, politica sa de represiune internă fără milă și, mai ales, un război agresiv împotriva Ucrainei”, se spune în rezoluție.

Rezoluția condamnă organizarea de alegeri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Membrii Parlamentului European solicită țărilor UE și comunității internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor ca fiind legitime, deoarece acestea au avut loc în teritoriile ocupate și „nici și în interiorul Rusiei nu au fost nici libere, nici corecte”.

Parlamentul European a salutat „curajul a mii de oameni din Rusia care protestează împotriva regimului Putin și caută să-și facă țara democratică, inclusiv prin acte de rezistență în timpul așa-ziselor alegeri, când au umplut secțiile de votare din Rusia și din străinătate la prânz pe 17 martie”.

Documentul susține, de asemenea, că Kremlinul și Putin personal „poarte responsabilitatea penală și politică” pentru moartea lui Alexei Navalny. În plus, Parlamentul European a cerut eliberarea prizonierilor politici ruși. Documentul spune că țările UE ar trebui să continue „susțină activ” organizațiile independente ale societății civile ruse, mass-media independente și apărătorii drepturilor omului, precum și să ofere vize umanitare și alt sprijin dizidenților ruși.

„Cei nesemnificativi l-au acceptat pe nesemnificativ”, a comentat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe marginea rezoluției Parlamentului European.

Alegerile în Rusia au avut loc în perioada 15-17 martie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Putin a primit 87,28% din voturi. Mișcarea independentă a observatorilor „Voce” a emis o declarație în urma rezultatelor alegerilor, spunând că Rusia nu a avut niciodată „o campanie prezidențială atât de neconformă cu standardele constituționale”. Analiștii electorali independenți estimează că aproximativ 22 de milioane de voturi la alegerile prezidențiale au fost trucate în favoarea lui Vladimir Putin.

Singurul lider din Uniunea Europeană care l-a felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegeri a fost premierul ungar Viktor Orban.

În declarația sa, Uniunea Europeană a criticat votul, care „a avut loc în condiții de restricții severe”. Din declarație nu reiese că UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Rusia.

#UE #Putin #alegeri #ilegitimitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button