Internaţional

Parlamentul finlandez a aprobat o lege care permite polițiștilor de frontieră să returneze solicitanții de azil în Rusia

Parlamentul finlandez a aprobat o lege privind măsurile temporare pentru combaterea migrației dirijate, relatează Yle. Documentul a fost susținut de 167 de deputați, 31 de parlamentari au votat împotrivă, transmite sursa.

Legea prevede restricții privind acceptarea cererilor de azil. După cum explică publicația, documentul va permite polițiștilor de frontieră finlandezi chiar de la graniță să refuze să proceseze cererile de azil pentru persoanele care sosesc din Rusia. De asemenea, unele puncte de control pot înceta cu totul să accepte astfel de aplicații. Cu toate acestea, vor fi prevăzute excepții pentru cele mai vulnerabile grupuri ale populației, cum ar fi copiii și persoanele cu dizabilități.

Legea este temporară și va fi în vigoare timp de un an. Pentru a pune legea în vigoare, va fi necesară o decizie comună a guvernului și a președintelui republicii, clarifică Yle.

Premierul Petteri Orpo a motivat adoptarea legii prin faptul că regulile actuale de acceptare a cererilor sunt „învechite și nu pot răspunde provocărilor actuale”. În același timp, experții au criticat proiectul de lege, susținând că acesta contravine legislației UE, constituției țării și obligațiilor internaționale ale Finlandei privind drepturile omului.

După vot, premierul a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a subliniat că Finlanda rămâne un stat legal, iar documentul adoptat nu contravine constituției, întrucât este o lege de urgență. În plus, Orpo a amintit că documentul a fost aprobat de Comisia de drept constituțional, iar problema relevantă a fost discutată cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acesta este un semnal puternic pentru Rusia, un semnal puternic pentru aliații noștri, că Finlandei îi pasă de propria sa securitate, ne pasă de securitatea granițelor UE”, a spus Orpo la o conferință de presă.

Nu este clar când va intra în vigoare legea. „Depinde de situație. Sperăm că nu va trebui să fie folosit niciodată”, a adăugat ministrul de Interne al țării, Marie Rantanen. Ea a mai menționat că adoptarea legii nu înseamnă deschiderea unui punct de control la granița cu Rusia.

Autoritățile finlandeze au închis granița țării cu Rusia în noiembrie 2023, pe fondul unei creșteri puternice a numărului de migranți care încearcă să ajungă în Finlanda din Federația Rusă. Potrivit Reuters, din august până în decembrie, 1.300 de solicitanți de azil, majoritatea cetățeni din Siria, Somalia și Yemen, au trecut granița cu Rusia. Helsinki crede că Moscova a creat în mod deliberat o criză cu migranții trimițându-i ordonat la graniță. Autoritățile ruse au negat aceste acuzații.

#Rusia #Finlanda #azil #returnare #lege

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button