InternaţionalRăzboi în Ucraina

Parlamentul francez cere să se permită Ucrainei să folosească arme franceze pe teritoriul Rusiei

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Francez, Jean-Louis Bourlanger, a cerut Parisului să ridice tabuul privind atacurile Ucrainei asupra teritoriului rus cu arme franceze.

Le Figaro raportează acest lucru, așa cum scrie „European Pravda”.

Bourlanger a scris o scrisoare conducerii franceze, în care a cerut renunțarea la „reținerea și luarea unei decizii”, urmând exemplul Marii Britanii, care a permis trupelor ucrainene să-și folosească armele împotriva Rusiei.

„Se pare că a venit momentul… Dreptul la autoapărare exclude dreptul la inviolabilitate a teritoriului agresorului”, a subliniat el, adăugând că schimbarea de doctrină ar fi absolut legală, întrucât ar pune capăt asimetriei între agresor şi victimă.

În același timp, Bourlanger a subliniat că nici Franța, nici ceilalți parteneri occidentali ai Ucrainei nu vor să lupte cu Rusia.

„Prin urmare, nu este vorba despre intervenția lor în teatrul de operațiuni, ci despre ridicarea unui tabu nejustificat”, a scris el în scrisoarea sa.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a fost limitată în dreptul său de a folosi armele primite din țările occidentale pentru a ataca teritoriul rus. Această restricție era de obicei explicată în Occident prin faptul că dădeau Ucrainei arme pentru a se apăra împotriva Rusiei și nu pentru a o ataca.

Anul acesta, însă, au existat anumite schimbări în această chestiune. De exemplu, după o vizită la Kiev, ministrul britanic de externe David Cameron a spus că Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul rusesc cu arme britanice.

În același timp, Statele Unite își mențin în continuare politica de limitare a atacurilor ucrainene asupra Rusiei. Cu toate acestea, în timpul unei vizite la Kiev în luna mai, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Ucraina însăși alege cum să ducă războiul, dar SUA nu încurajează atacurile împotriva Rusiei.

#Ucraina #Franța #război #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button