Politică

Parlamentul Moldovei a ales data referendumului, care va stabili dacă țara va adera sau nu la Uniunea Europeană. Referendumul care va avea loc pe 20 octombrie 2024

Pentru această decizie au votat 55 de deputați din cadrul partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”, împotrivă patru deputați din blocul comuniștilor și socialiștilor, iar unul s-a abținut, transmite NM.

Autorii proiectului de lege au adus modificări la întrebarea care va fi pusă la referendum.

În loc de întrebarea „Sunteți în favoarea aderării Moldovei la UE?” în buletinul de vot va fi scris: „Susţineţi introducerea integrării europene în constituţia Moldovei?”. Cetăţenii vor avea două variante de răspuns: „Da” şi „Nu”.

Potrivit Veronika Roshka, unul dintre autorii proiectului de lege, buletinul de vot va indica, de asemenea, modificările care urmează să fie aduse constituției dacă majoritatea oamenilor votează „da” la referendum.

„În acest caz, în preambulul constituției se va menționa identitatea europeană și ireversibilitatea drumului de dezvoltare europeană a Moldovei. Constituția va avea și un articol separat „Integrare europeană”. Acesta va indica faptul că Moldova aderă la tratatele de instituire a UE și acte, care revizuiesc tratatele fondatoare ale UE După aderarea la aceste tratate și acte, acestea vor avea prioritate față de legile naționale”, adaugă publicația.

Astfel de modificări vor fi aduse legii de bază după ce curtea constituțională va recunoaște rezultatele referendumului fără un vot suplimentar în parlament.

#Moldova #referendum #aderare_la_UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button