Analize și opinii

Partidul pro-Kremlin, închis de Curtea Constituțională a Moldovei

La 19 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional scandalosul și celebrul partid politic “Șor”. Acesta este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai fundamentale “cazemate” pro-rusești din cadrul Republicii Moldova. “Șor” a răspândit întotdeauna propaganda Kremlinului încă de când “odiosul” său fondator se afla la guvernare. Astăzi, pupilele acestei forțe politice caută să destabilizeze în mod criminal țara, dorind să împiedice dezvoltarea acesteia, precum și relațiile de bună vecinătate ale Republicii Moldova cu România, Ucraina și alte câteva state europene.


De la data deciziei, partidul este considerat desființat. Niciunul dintre documentele sale nu va mai avea valoare juridică, iar Ministerul moldovean al Justiției va înființa o comisie pentru a lichida partidul și, ulterior, îl va radia din registrul persoanelor juridice. În același timp, deputații Partidului “Șor” își vor păstra mandatele în parlament, dar vor activa în calitate de deputați neafiliați.


Guvernul moldovean a cerut Curții Constituționale să verifice legitimitatea partidului “Șor” încă din noiembrie anul trecut. Un reprezentant legal al guvernului a declarat că în timpul procesului au fost prezentate suficiente dovezi că Șor a organizat proteste în masă și a mituit ilegal participanții pentru a destabiliza situația din țară. Membrii partidului au fost găsiți în repetate rânduri vinovați de promovarea propagandei criminale a Kremlinului și, în mod public, uitând de lanțul de comandă și de tact, nu numai că au criticat actualul guvern legitim condus de Maia Sandu, dar nu s-au ferit nici de insulte și acuzații directe.


Desigur, în Republica Moldova mai există încă o serie de unități politice pro-ruse, dar verdictul instanței de judecată asupra Partidului “Șor” a marcat începutul delegitimării unor astfel de organizații pseudopolitice. Igor Șor, fondatorul partidului, rămâne în exil meritat. Cu toate acestea, Rusia are încă influență și continuă să aibă în vedere noi acțiuni criminale pentru a-și continua încercările ilegale de destabilizare a statului. De aceea, guvernul moldovean are încă o lungă bătălie de dus împotriva influenței pro-ruse, precum și a agenților.

#Partidul_Șor #desființare #Curtea_Constituțională_a_Moldovei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button