Politică

PAS vrea ca aplicațiile de taxiuri să fie înregistrate juridic în țară

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat, pe 12 iulie, o inițiativă legislativă care prevede obligarea deținătorilor aplicațiilor de comandă a serviciului de taxi să-și înregistreze platformele juridic în țara noastră.

„Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții PAS, adăugând că un aspect important al modificării este că prețurile vor fi dictate de piața internă, transmite newsmaker.md

Potrivit deputatei PAS Marina Morozova, „domeniul taximetriei în Republica Moldova se confruntă de câțiva ani cu o problemă majoră – concurența neloială”.

„Proiectul de lege vine cu introducerea obligației deținătorilor de platforme și aplicației de comenzi de taxi să fie înregistrate juridic pe teritoriul Republicii Moldova și să pună spre utilizare aceste sisteme doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii de taxi. Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova, iar un alt aspect foarte important sunt prețurile care vor fi dictate de piața noastră internă”, a comunicat Morozova.

Deputata a spus că „operatorii platformelor sunt companii care prestează servicii pe teritoriul național, extrag profit, evitând contribuțiile fiscale la bugetul țării, operațiile financiare fiind de multe ori realizate prin intermediul instituțiilor financiare internaționale”.

Potrivit deputatei, proiectul de lege prevede ca operatorii de transport în regim de taxi să admită spre conectare la aceste platforme doar mașinile care sunt înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier. Ea a adăugat că „la moment sunt mașini care din păcate prestează servicii de taxi, dar nu sunt înregistrate în registrul Agenției Naționale de Transport Auto”.

Deputatul Alexandr Trubca a menționat că proiectul de lege vizează și modificări ce ține de aspectul fiscal.

„Proiectul de lege vine și cu un șir de modificări de extindere a instrumentelor de fiscalizare, prin introducerea unor instrumente moderne”, a spus el.

Fiscalizare, potrivit lui Trubca, înseamnă și creșterea nivelului de securitate al călătorilor.

„Or un bon fiscal înseamnă și o garantare a calității serviciilor și respectiv o posibilitate a călătorului să meargă într-o eventuală situație de nemulțumire pentru calitatea serviciilor prestate la Agenția pentru Protecția Consumatorului”, a explicat parlamentarul.

Proiectul prevede și excluderea obligativității deținerii fizice de către șoferi a certificatului de competență profesională, dar și extinderea termenului de valabilitate a certificatului – de la 3 la 5 ani.

În același timp, proiectul de lege prevede și introducerea unor modificări la Codul Contravențional.

„Să avem o asigurare că în cazul în care prevederile pe care le propune proiectul de lege nu vor fi respectate de către fie platforme, fie transportatori să existe instrumente suficiente pentru a penaliza aceste încălcări”, a conchis deputatul.

#PAS #taxiuri #înregistrare_juridică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button