Politică

Patriarhul Kiril, declarații halucinante la adresa Moldovei: Reacția Mitropoliei

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, face parte din “lumea rusă” și este ținta Occidentului, care ar fi declanșat războiul din Ucraina.

Este declarația halucinantă a patriarhului Kiril al Rusiei și a fost făcută la Adunarea Eparhială a preoților din Moscova. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei, care se subordonează canonic bisericii ruse, au spus, pentru TVR Moldova, că nu susțin declarațiile patriarhului rus, transmite sursa.

Acum câteva zile, patriarhul Kiril al Rusiei a ținut un discurs în fața preoților din Moscova, în care a reconfirmat sprijinul bisericii ruse pentru militarii lui Putin care luptă în Ucraina. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a dat de înțeles că ucrainenii și rușii sunt același popor. 

Patriarhul a declarat că nu Rusia a început războiul, ci, de fapt, s-a văzut nevoită să se implice pentru a apăra așa-numita “lume rusă”, din care ar face parte statele fostei URSS, inclusiv Republica Moldova.

Kiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: “Cei care au deschis focul asupra populației din Ucraina au căutat și caută în continuare să-l răspândească în toate țările din “lumea rusă”, pe tot teritoriul canonic al bisericii noastre: asupra Rusiei, Belarusului, statelor baltice, asupra Republicii Moldova, a țărilor transcaucaziene și a celor din Asia Centrală.”

Potrivit experților, sub acoperirea ideii de “lume rusă”, Moscova desfășoară, de opt ani, acțiuni militare în Ucraina. Adept al propagandei ruse, patriarhul Kiril le-a cerut preoților să aibă o opinie comună cu cea a Bisericii Ortodoxe Ruse despre războiul din Ucraina. Capul bisericii ruse a recunoscut, însă, că nu toți credincioșii ruși susțin războiul.

Kiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: “Dacă cineva dintre enoriași vă va ruga să vă dați cu părerea despre situația actuală, să nu uitați că preotul e chemat întâi de toate să fie vocea bisericii. Dacă pe alocuri nu e convins că exprimă poziția bisericii, mai bine e să nu vorbească deloc, să se abțină.”

Între timp, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, care se subordonează canonic Patriarhiei de la Moscova, a participat la ședința comună a Consiliului Suprem al Bisericii Ortodoxe Ruse. Iar ieri a fost prezent la ultima adunare din acest an a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, ce s-a desfășurat la reședința patriarhală din Moscova. Anunțul despre vizita înaltului prelat a fost făcut de Mitropolia Moldovei.

Solicitați de TVR Moldova, reprezentanții Mitropoliei Moldovei ne-au spus că nu susțin declarațiile patriarhului Kiril. Cât despre vizita mitropolitului Vladimir la Moscova, ei susțin că este o obligație a bisericii pe care o reprezintă de a participa la ședințele Sfântului Sinod de la Moscova.

Episcopul Ioan al Sorocii, vicar al Mitropoliei Moldovei: “Biserica ortodoxă slujește poporului din Republica Moldova, noi nu facem parte din “ruskii mir”. Noi condamnăm cu vehemență războiul din Ucraina. Înaltpreasfințitul nostru mitropolit este membru permanent al sfântului sinod al Bisericii Oortodoxe Ruse. Nu participă doar în acest an 2022, când are loc acest război nedorit de nimeni, participă de cinci ori pe an, deoarece biserica ortodoxă din R. Moldova este parte canonică a bisericii ruse și asta în urma circumstanțelor istorice.”

Patriarhul Kiril este cunoscut pentru predicile sale pro-război și s-a remarcat prin mai multe declarații șocante. Capul bisericii ruse a spus, anterior, că rușii nu ar trebui să se teamă de moarte, iar dacă vor muri pentru țara lor, vor fi lângă Dumnezeu, în viață veșnică. 

Înaltul prelat i-a încurajat pe ruși să se înroleze în armată pentru a lupta în Ucraina, chiar și cu prețul vieții, pentru a le fi iertate păcatele.

#Patriarhul_Kiril #declarații_halucinante #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button