2021 a fost un an spectaculos pentru cei mai bogaţi oameni din lume. La nivel de grup, 2.660 de miliardari au înregistrat împreună o creştere a averii de 1.600 de miliarde de dolari din ianuarie până la începutul lunii decembrie. Însă pierderile au avut un traseu aproape la fel de impresionant precum recompensele.
Ultra-bogaţii chinezi au suferit, de departe, cel mai mare declin, reprezentând şase din zece miliardari care au înregistrat cele mai mari scăderi ale averii nete în 2021. Represaliile lansate de guvernul de la Beijing asupra comerţului virtual şi meditaţiilor private au general un selloff masiv care a şters sute de miliarde de dolari din valoarea firmelor chineze.
Acţiunile gigantul online Pinduoduo au pierdut aproape două treimi anul acesta, în timp ce grupul de e-commerce Alibaba s-a prăbuşit cu 50% în aceeaşi perioadă. Companiile se confruntă cu o serie strictă de reguli care intenţionează să combată monopolurile şi scurgerea de date, fondatorii celor doi giganţi pierzând în 2021 mai mult decât orice alţi miliardari.
Prin urmare, averea lui Colin Zheng Hunag, fondatorul Pinduoduo, a înregistrat un minus de 40,2 miliarde de dolari până pe 10 decembrie, iar Jack Ma, fostul CEO al Alibaba, a raportat un declin de 21,4 miliarde de dolari.
Miliardarii chinezi – care aveau cea mai mare avere cumulată la nivel mondial în 2020, sunt cu doar 4% mai bogaţi prin comparaţie cu anul trecut, după o creştere de 60% în 2020. În plus, o parte dintre investitorii chinezi se confruntă acum cu problemele China Evergrande Group, dezvoltator imobiliar cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, care a declanşat recent procedurile de default.
Fondatorul Evergrande, Hui Ka Yan, a pierdut circa 18 miliarde de dolari în 2021, ocupând un loc în clasamentul Forbes pentru al doilea an la rând.
Între timp, Zhang Yong, un om de afaceri din Singapore, şi-a pierdut 68% din avere (15,9 miliarde de dolari), în condiţiile în care a fost nevoit să închidă 300 de locaţii din lanţul de restaurante pe care îl deţine.
A cincea poziţie este ocupată de miliardarul japonez Tadashi Yanai (minus 14 miliarde de dolari), al cărui business, Uniqlo, s-a poziţionat în mijlocul unui set de scandaluri internaţionale.
Topul este completat de chinezul Lei Jun (preşedintele şi cofondatorul companiei de produse electronice Xiaomi – minus 14 miliarde de dolari), japonezul Masayoshi Son (fondatorul şi CEO-ul grupului de investiţii SoftBank – minus 13,6 miliarde de dolari), americanul Daniel Gilbert (şeful gigantului imobiliar Rocket Companiei – minus 13,2 miliarde), urmaţi de Zhang Bangxin şi Zhong Huijuan din China, preşedintele platformei educative TAL Education, respectiv CEO-ul producătorului de produse farmaceutice Hansoh. Cei doi au pierdut 11,3 miliarde de dolari, respectiv 10,4 miliarde de dolari.