Internaţional

Politic: Țările NATO încearcă în „ultimul moment” să convină asupra garanțiilor de securitate pentru Ucraina înainte de summitul alianței de la Vilnius

Țările NATO desfășoară negocieri „febrile” privind garanțiile de securitate pentru Ucraina pentru a avea timp „în ultimul moment” să pregătească o declarație corespunzătoare pentru summitul alianței de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie, relatează Politico, citând surse.

Scopul negocierilor, potrivit publicației, este de a crea o „umbrelă” de țări care sunt pregătite să ofere individual Ucrainei asistență militară permanentă pe termen lung.

„De fapt, aceasta este o garanție pentru Ucraina că le vom echipa forțele armate, le vom finanța, le vom consilia și le vom instrui pentru o perioadă foarte lungă de timp. Acesta va fi un factor de descurajare a oricărei agresiuni viitoare [împotriva Ucrainei]”, a explicat seniorul diplomat.

Discuțiile, care au loc de câteva săptămâni, implică Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, spun surse Politico.

Asistentul președintelui Statelor Unite pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite, ca parte a acestor acorduri, intenționează să ofere Ucrainei diferite forme de asistență militară și materială, să împărtășească informații și informații și să ofere sprijin în spațiul cibernetic.

La rândul său, oficialul francez a declarat reporterilor că negocierile sunt foarte avansate și participanții lor se așteaptă să finalizeze lucrările până la sfârșitul summit-ului.

La summitul de la Vilnius, țările Alianței Nord-Atlantice sunt așteptate să vină cu o poziție unificată cu privire la intrarea Ucrainei în NATO. În acest moment, unele dintre țările participante fac apel la invitarea Kievului la alianță, altele cred că alianța va putea lua în considerare aplicarea Ucrainei abia după încheierea războiului cu Rusia. În special, Germania este împotriva admiterii imediate a Ucrainei în NATO, care se teme că acest lucru ar putea duce la un război cu Rusia.

La sfârșitul lunii iunie, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei Igor Zhovkva a declarat că Volodymyr Zelenski nu va participa la summitul NATO de la Vilnius dacă liderii țărilor membre ale alianței nu vor invita Ucraina la alianță. Pe 7 iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Zelenski va veni în continuare la summit. Pe 9 iulie, viceprim-ministrul Ucrainei pentru Integrare Euro-Atlantică Olha Stefanishyna a declarat că Președintele nu a luat încă o decizie finală cu privire la participarea sa la summit.

#Zelenski #summitul_Vilnius #summitul_NATO #garanții_de_securitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button