Politică

Popescu, la Riga: Moldova rămâne solidară cu Ucraina, iar apropierea de Letonia o va crea o Comisie interguvernamentală

Nicu Popescu efectuează un turneu prin țările baltice și a ajuns la Riga, Letonia. Acesta a avut o întrevedere cu omologul său, Edgars Rinkēvičs, cei doi oficiali discutând despre modalitățile de fortificare a dialogului bilateral și cooperarea în sfera integrării europene, transmite sursa.

Șefii diplomațiilor s-au referit și la situația de securitate regională, cauzată de război, dar și la cooperarea moldo-letonă în plan regional. Popescu a reiterat că Moldova este solidară cu Ucraina și a anunțat crearea unei Comisii interguvernamentale.

„La conferința noastră de presă am declarat că solidaritatea noastră cu Ucraina rămâne neclintită. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la UE, continuăm proiectele de dezvoltare, consolidăm instituțiile democratice, reformăm sistemul de justiție, luptăm împotriva corupției și generăm oportunități economice. Suntem hotărâți să rămânem și să ne dezvoltăm ca parte a lumii libere. De asemenea, pe plan bilateral, am vorbit și despre valorificarea potențialului comercial- economic, convenind împreună cu domnul ministru să relansăm activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică și a Consiliului de afaceri moldo-leton”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În ultimele decenii, circa 90 de proiecte susținute de Letonia au sprijinit dezvoltarea regională a Republicii Moldova, reforma sistemului judiciar, consolidarea sistemului financiar, îmbunătățirea managementului frontierelor, sistemul de sănătate, sprijinul presei independente și multe altele. Ministrul de Externe s-a referit și la necesitatea finalizării negocierilor și semnarea Acordului în domeniul securității sociale, la posibilitatea încheierii unor acorduri în domeniul conversiunii permiselor de conducere și cooperarea dintre instituțiile pentru afaceri interne din țările noastre.

„Am discutat și despre organizarea în acest an a Summitului Comunității Politice Europene, iar scopul nostru este de a oferi o platformă pentru a consolida dialogul la nivel înalt pe probleme de cea mai mare urgență pentru continentul european: securitatea, energia și reziliența democrațiilor noastre”, a conchis Nicu Popescu.

Pe lângă întrevederea cu ministrul leton al afacerilor externe, în programul de la Riga oficialul moldovean a avut întrevederi și cu alți înalți oficiali letoni, reprezentanți ai centrelor analitice și jurnaliști.

În perioada 4-5 ianuarie, Nicu Popescu se află în deplasare la  Talin și Riga. Șeful diplomației estone l-a asigurat pe omologul moldovean că țara sa susține parcursul nostru european.

#Nicu_Popescu #Riga #Ucraina #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button