Politică

Premierul Marcel Ciolacu: România va continua să asigure toate resursele necesare pentru ca Republica Moldova să reziste în faţa ameninţărilor ruseşti

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat joi că România îşi va menţine poziţia faţă de „invazia ilegală declanşată de regimul criminal al lui Vladimir Putin” şi va continua să asigure toate resursele necesare pentru ca Republica Moldova să reziste în faţa ameninţărilor ruseşti. Declarațiile au fost făcute joi, 15 iunie, înainte de votul pentru învestirea Guvernului, potrivit sursei.

„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, România îşi va menţine poziţia faţă de invazia ilegală declanşată de regimul criminal al lui Vladimir Putin. Vom continua să oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor şi mai activ la nivelul organizaţiilor internaţionale şi vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucţie a Ucrainei”, a spus Ciolacu în Parlament, în cadrul unui discurs ce precedă votul de învestitură.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor, el a punctat direcţiile de politică externă ale Guvernului său, amintind de SUA, Republica Moldova, Japonia, Coreea de Sud, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, Ciolacu a amintit de susţinerea pentru aderarea la UE şi suport pentru ca ţara vecină să reziste în faţa ameninţărilor Rusiei.

„În politica de vecinătate, vom acorda o atenţie deosebită fraţilor noştri de peste Prut. România va susţine cu toată forţa parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administraţia proeuropeană şi poporul Republicii Moldova să reziste în faţa ameninţărilor ruseşti. România este şi va rămâne garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securităţii şi stabilităţii sale”, a adăugat liderul social-democrat.

Totodată, în relaţia cu Statelor Unite, Ciolacu arată că România trebuie să depună eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerinţelor din Visa Waiver, pentru ca, în anul 2025, românii să aibă şanse reale să călătorească fără vize peste Ocean.

„Un alt obiectiv central în relaţia cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptării în cel mai scurt timp a legislaţiei specifice privind securitatea Mării Negre, în aşa fel încât proiectele României la Marea Neagră să beneficieze de sprijin american”, a precizat premierul desemnat.

În Parlamentul de la București a început votul pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Este nevoie de minimum 234 de voturi pentru instalarea noului Executiv, potrivit Digi24. Primii care votează sunt deputații. Votul este secret, cu bile. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă.

Din 2014 încoace, Klaus Iohannis și-a pus semnătura pe numirea la șefia Palatului Victoria a pesediștilor Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

#România #Moldova #suport

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button