InternaţionalRăzboi în Ucraina

Presa occidentală a subliniat dependența financiară a lui Orban față de Kremlin

Presa occidentală a subliniat dependența financiară directă a premierului ungar Viktor Orban față de Kremlin.

Aceștia au atras atenția asupra faptului că Budapesta, printre altele, sabotează deconectările de la SWIFT ale Sberbankului rusesc.

După cum a constatat publicația, în această instituție financiară sunt deschise conturi ale companiilor maghiare, care implementează proiecte ruso-maghiare.  Despre aceasta este menționat în ediția slovacă InfoDnes.

 „Vorbim despre companii precum: „Centrex Hungária Zrt.”  (parte a grupului Dunaferr, specializat în tranzacționarea gazelor);  TMH Hungary Invest Zrt.  (producție de vagoane de cale ferată, servicii de transport, logistică);  Rosatom Central Europe LLC, ASE AO Magyarországi Fióktelepe (filiala maghiară a Atomstroyexport (RF), Ganz EEM Ltd, European Power Services Ltd (energie nucleară); Market Építő Zrt., Duna Aszfalt Zrt. „(Proprietarii sunt oligarhi apropiați de Orban – Istvan Garanci și Laszlo Siya, specializati în sectorul construcțiilor) și un număr de firme mai puțin semnificative din această industrie.De asemenea, premierul ungar se opune includerii a doi oligarhi ruși din anturajul lui Putin pe lista sancțiunilor UE: Kantor și Gref,” notează ziarul.

În același timp, potrivit lui Orban, scopul final nu este de a folosi dreptul de veto împotriva viitoarelor sancțiuni ale UE, ci de a se angaja într-o cooperare constructivă cu restul Uniunii.

Ca răspuns la o astfel de „cooperare constructivă”, menționează în mod ironic publicația, Parlamentul European a cerut o reformă profundă a UE.

Printre propunerile aprobate se numără desființarea principiului luării celor mai importante decizii în unanimitate. Potrivit deputaților europeni, acest lucru împiedică adesea activitatea eficientă a UE, precum și adoptarea unor decizii importante.

În Rusia, la inițiativa Parlamentului European s-a reacționat nervos.  În special, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Vyacheslav Volodin, a spus că „unitatea europeană se prăbușește”. 

„Parlamentul European a cerut o reformă profundă a Uniunii Europene. Printre hotărârile aprobate se numără desființarea principiului adoptării solidare a celor mai importante decizii. Cu alte cuvinte, se propune abandonarea dreptului de veto al membrilor UE. Opinia statelor individuale și, prin urmare, a cetățenilor lor, nu va mai fi luată în considerare.  După cum a arătat situația cu introducerea sancțiunilor anti-ruse, țările UE nu au unitate în această problemă”, a scris el pe 6 mai pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Volodin, „dacă statele care fac astăzi parte din UE doresc să mențină suveranitatea și să apere interesele cetățenilor lor, le mai rămâne o singură cale – să părăsească Uniunea Europeană”.

„Dar una este să vorbești despre o adevărată  „bombă nucleară” (reacția lui Orban la posibilitatea unui embargo petrolier împotriva Rusiei – n.red.) pentru economia maghiară și alta este să părăsești Uniunea Europeană pentru a-i flata pe manipulatorii ruși.  

Și la ce ar mai servi atunci Rusiei o astfel de Ungarie”, rezumă InfoDnes.

Amintiți-vă că, printre altele, prim-ministrul Ungariei a menționat că nu va sprijini propunerile de sancțiuni ale UE împotriva Patriarhului Kirill. Cu o zi înainte, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus într-un proiect de listă a persoanelor apropiate Kremlinului, acuzate că sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Orban și-a explicat refuzul spunând că, în general, este împotriva sancțiunilor împotriva liderilor religioși.

Orban solicită, de asemenea, o amânare de cinci ani a sancțiunilor UE asupra petrolului rusesc, în loc de perioada de un an propusă în prezent.

El a comparat interzicerea petrolului rusesc cu utilizarea unei „bombe nucleare” împotriva economiei maghiare.

#dependenta #Kremlinul #Orban

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button