Politică

Președintele Adunării Generale a ONU se află la Chișinău: a discutat cu Recean și Popșoi 

Președintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) Dennis Francis se află într-o vizită de două zile la Chișinău. În Republica Moldova, Francis își încheie turneul în Europa de Est. Vizita la Chișinău are loc la invitația ministrului Afacerilor Externe Mihai Popșoi și a fost precedată de o vizită similară la Kiev. Francis a avut deja o întrevedere cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Mihai Popșoi. În agenda președintelui Adunării se mai regăsește o vizită la Centrul Mamei și Copilului și centrul pentru acomodarea refugiaților, transmite sursa.

Pe 6 iulie, reprezentanții ONU în Moldova au anunțat că Dennis Francis își va încheia turneul în Europa de Est cu o vizită oficială la Chișinău. În Republica Moldova, Francis se va afla în perioada 6-7 iulie.

Reprezentanții ONU au declarat că Dennis Francis va avea întâlniri la Chișinău cu premierul Dorin Recean și cu ministrul afacerilor externe Mihai Popşoi „pentru a face schimb de opinii asupra problemelor globale şi regionale, precum şi asupra rolului Adunării Generale în unificarea comunităţii internaţionale”. Totodată, Francis va efectua o vizită la Centrul Mamei și Copilului și centrul pentru acomodarea refugiaților.

„Vizita președintelui Adunării Generale ONU în Republica Moldova vine în urma vizitei sale oficiale istorice în Ucraina, în cadrul căreia și-a exprimat sprijinul ONU și solidaritatea neclintită cu poporul ucrainean, și în Republica Letonia, unde s-a întâlnit cu înalți oficiali guvernamentali. (…) Delegația președintelui Adunării Generale include șeful de cabinet, un consilier principal pentru pace și securitate, afaceri politice și un consilier în comunicare. Costurile de călătorie pentru vizită sunt acoperite în comun de Fondul OPAG și Guvernul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Organizației.

Deja în seara zilei de 6 iulie, reprezentanții Guvernului au declarat că Dorin Recean a avut o întrevedere cu Dennis Francis.

Premierul i-a spus președintelui Adunării Generale ONU că „Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din Ucraina, țară care luptă curajos contra agresiunii ruse, pentru a menține pacea în întreaga Europă”. La rândul său, au comunicat reprezentanții Guvernului, Francis și-a exprimat „aprecierea pentru găzduirea cetățenilor ucraineni, precum și pentru progresele Guvernului în ceea ce privește incluziunea socială și egalitatea de gen”.

Se mai precizează că Recean și Francis au vorbit despre inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre provocările din regiune, dar și despre participarea țării noastre la „Summitul viitorului”, care se va desfășura în perioada 22-23 septembrie la New York.

Cu referire la întrevederea lui Mihai Popșoi cu Francis, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au declarat că cei doi au vorbit despre „accelerarea procesului de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, rolul Adunării Generale în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor membre”. Potrivit Ministerului, vizita lui Dennis Francis la Chișinău are loc la invitația șefului diplomației moldovene și a fost precedată de o vizită similară la Kiev.

Republica Moldova este membră a ONU din anul 1992. În prezent, în țara noastră activează peste 20 de agenții ale ONU.

#ONU #Dennis_Francis #Chișinău

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button