InternaţionalRăzboi în Ucraina

Președintele Radei Ucrainei: Fără țările noastre, o Europa unită nu este o Europa completă

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, aflat în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, a ținut, astăzi, un discurs în şedinţa plenară a Parlamentului.

Ruslan Stefanciuk și-a început discursul în limba română şi a fost aplaudat de către parlamentarii de la Chişinău: „Dragi prieteni, stimați colegi, sunt onorat astăzi să fiu în Parlamentul Republicii Moldova”, transmite Știri.md.

Oficialul și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de Republica Moldova poporului ucrainenan. 

„Am simțit și continuăm să simțim sprijinul Moldovei, o țară mică cu o inimă mare. Mă închin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru că, din prima zi de război, au deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă”, a punctat Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

În discursul său, Ruslan Stefanchuk a vorbit despre ambițiile comune ale Ucrainei și Republicii Moldova în parcursul european: 

„Recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este o însemnată piatră de hotar pentru viitoarea noastră istorie comună. A devenit un semn al recunoașterii faptul că ucrainenii și moldovenii aparțin familiei europene. Suntem convinși că atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale Uniunii Europene”.

La rândul său, şeful Legislativului de la Chişinău, Igor Grosu, i-a mulţumit în limba ucraineană, pentru jertfa plătită de poporul ucrainean. Șeful legislativului a condamnat repetat războiul dus de aproape doi ani de Federația Rusă împotriva Ucrainei, remarcând că Republica Moldova va rămâne în continuare alături de ucraineni. Igor Grosu a precizat că atât Ucraina, cât și Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, democratică şi prosperă, unde viața omului şi respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme, iar integrarea în UE este una ireversibilă.

„Încă o dată exprim, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, recunoştinţa mea pentru jertfa pe care o aduce poporul ucrainean pentru libertatea noastră a tuturor. Ucraina va învinge, slavă eroilor!”.

În perioada 30 noiembrie-1 decembrie 2023, șeful legislativului ucrainean efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanchuk în calitate de președinte al Radei Supreme de la Kiev.

#Stefanciuk #UE #aderare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button