Război în Ucraina

Președintele ucrainean a cerut țărilor arabe să susțină planul său de pace pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut țărilor arabe să susțină planul său de pace pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina, transmite sursa.

Liderul de la Kiev se află astăzi în Arabia Saudită unde participă la Summitul țărilor din Liga Arabă. Evenimentul este în desfășurare, iar presa scrie că prințul moștenitor al Regatului s-a oferit să fie mediator în negocierile dintre Kiev și Moscova. 

Zelenski le-a cerut liderilor statelor arabe, inclusiv celor care mențin relații calde cu Rusia, sprijin pentru planul său de pace, protecția comunității musulmane din Ucraina și ajutor pentru a recupera prizonierii ucraineni din Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă. El a menționat că delegații vor primi textul planului de pace în 10 puncte și le-a cerut să colaboreze direct cu Ucraina, fără intermediari. 

Potrivit Reuters, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat în cadrul summitului că regatul său este gata să să fie mediator între Rusia și Ucraina. 

În cele 15 luni de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina, statele cheie din lumea arabă au evitat să-și expună public viziunea asupra conflictului, chiar dacă unele au oferit ajutor financiar Ucrainei. Arabia Saudită a încercat să se poziționeze ca mediator și nu susținător al unei dintre părți. Regatul a ajutat anul trecut la intermedierea unui schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. 

Aceasta este prima vizită a lui Zelenskii ca președinte în Arabia Saudită. Liderul de la Kiev a ajuns pe aeroportul din Jeddah cu o aeronavă a guvernului francez. Acesta a fost întâmpinat ca un adevărat șeic.

The New York Times scrie că prezența lui Zelenski la summit a distras atenția de la președintele sirian Bashar al-Assad care participă la reuniune pentru prima dată în ultimii 13 ani, după ce a fost exclus din cauza armelor chimice pe care le-a folosit împotriva propriului popor în timpul războiului și care au ucis sute de mii de oameni. Pe durata conflictului, Rusia a oferit un 9sprijin semnificativ dictatorului sirian.

#Ucraina #Rusia #razboi #pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button