Nici nu este necesar să evaluăm în profunzime spațiul media din Republica Moldova, pentru a înțelege că unele instituții media se concentrează exclusiv pe defăimarea Maiei Sandu. Acest fenomen face parte din categoria acțiunilor de presiune informațională asupra Președintei Republicii Moldova, iar în continuare vorbim mai în detaliu despre această presiune
Determinarea Maiei Sandu de a soluționa conflictul transnistrean – problemă pentru Federația Rusă
Atât în parcursul său electoral, cât și după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Maia Sandu a accentuat determinarea proprie de a mișca lucrurile în ceea ce privește situația cu trupele rusești, dislocate momentan în Transnistria. Acesta este unul dintre factorii cheie, care o poziționează pe Sandu ca actor politic cât se poate de nefavorabil pentru Federația Rusă.
Transnistria reprezintă un obiect strategic important pentru ruși, inclusiv în cadrul rivalității cu NATO. O conducere pro-rusă ar fi cel mai convenabil scenariu pentru Kremlin, de aceea, presa afiliată opoziției (iar prin urmare, Federației Ruse) utilizează fiecare context informațional pentru a se reporta la activitatea Președintei într-un mod defăimător.
Scopul acestei presiuni este unul evident – de a manipula opinia publică și de a reduce încrederea cetățenilor în Maia Sandu, dar și în PAS. Cu alte cuvinte, momentan Federația Rusă lucrează la construirea unor circumstanțe comode pentru ca, la următoarele alegeri, puterea să treacă în mâinile unor forțe pro-ruse.
Declarațiile opoziției – pretext pentru răspândirea unor informații mai puțin obiective.
Opoziția are un rol important în cadrul acestei presiuni informaționale asupra Maiei Sandu. Membrii opoziției vin destul de des cu afirmații fie rupte din context, fie cu propuneri absolut nerelavante, care au scopul de a face raportare la Președinta țării și partidul care reprezintă, momentan, majoritatea parlamentară.
Până la urmă, mecanismul nu este unul nou, dar se pare că funcționează deosebit de eficient. Opoziția lansează anumite afirmații sau informații, presa afiliată rușilor preia aceste afirmații și le răspândește. Deși o parte din asemenea informații sunt adevărate, acestea sunt comunicate într-un mod unilateral, abordând doar acea parte din lucruri, care este comodă pentru opoziție.
În acest mod, se formează și se diseminează și știrile fake. Nivelul și specificul acestei presiuni informaționale asupra Maiei Sandu ar putea fi dedus încă din campaniile electorale – au fost aplicate tactici destul de murdare, manifestate inclusiv prin propaganda știrilor false.
Un rol aparte în contextul acestei presiuni revine și așa-numitelor experți, promovați și lobați de către sursele media afiliate opoziției. Este vorba despre persoane cu un anumit background și cu un anumit grad de notorietate, care oferă opinii și prognoze insuficient de obiective și echidistante, așa cum ar presupune orice cod de etică din domeniul jurnalismului.
Toate aceste acțiuni, până la urmă, fac parte din arsenalul războiului hibrid, pe care rușii continuă să-l aplice pe larg în regiunile de interes. Scopul principal al acestor presiuni informaționale este, fie de a reduce semnificativ încrederea cetățenilor în președinte, fie de a o supune, până la urmă, pe Maia Sandu, exact așa cum s-a reușit supunerea lui Lukașenko în Belarus.
Antonio Bors