Societate

Primul caz de febră Dengue din 2024 confirmat în Moldova

Un nou caz de febră hemoragică Dengue a fost raportat în Republica Moldova, fiind primul de acest tip din 2024. O tânără de 26 de ani din Chișinău a contractat virusul în timpul unei călătorii în India, transmite sursa.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), ea a început să prezinte simptome precum febră, frisoane și dureri musculare în timpul deplasării, iar la întoarcerea în țară, pe 13 septembrie, a fost diagnosticată și a început tratamentul necesar.

Febra Dengue, transmisă prin mușcăturile țânțarilor din specia Aedes, se întâlnește în regiunile tropicale și subtropicale. Boala nu se răspândește direct de la persoană la persoană, ci doar prin intermediul țânțarilor infectați. În Moldova, toate cazurile raportate au fost importate din alte țări, cu patru cazuri în perioada 2019-2022. La nivel global, anul acesta au fost infectați peste 12 milioane de oameni, iar febra Dengue a cauzat aproximativ 8000 de decese în 86 de țări.

ANSP recomandă măsuri de prevenire a mușcăturilor de țânțari în timpul călătoriilor în zonele tropicale, inclusiv purtarea de haine care acoperă pielea, utilizarea plaselor de protecție și a spray-urilor anti-țânțari, și evitarea locurilor cu apă stătută. În cazul apariției simptomelor precum febra, durerile de cap, durerile musculare sau oboseala după vizite în zone tropicale, este esențial să se consulte un medic.

#febră #Dengue #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button