Din 2025, a intrat în vigoare Programul unificat de asigurări obligatorii de sănătate aprobat de guvern. Ministrul Sănătății Ala Nemerenko a vorbit despre cele mai importante schimbări, transmite sursa.
„La 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare Programul unificat de asigurări obligatorii de sănătate aprobat de guvern și regulile de aplicare a acestuia. Decretul anterior din 2007 a devenit invalid. Noile prevederi conțin mai puține informații, sunt mai structurate, mai puțin birocratice, mai clare, mai liberale, dar în același timp mai stricte în aplicare”, a scris Nemerenko pe Facebook.
Faceți o programare cu un medic
Vă puteți programa la un medic de familie sau specialist la telefon, online sau la recepție (la solicitarea și solicitarea pacientului sau a rudelor acestuia), pe toată durata zilei de lucru. Înregistrarea nu poate fi transferată. Pacienții trebuie să anunțe programarea în prealabil dacă nu pot vedea medicul din orice motiv.
„Acest lucru este necesar pentru a oferi unui alt pacient posibilitatea de a vedea un medic”, a subliniat Nemerenko.
În caz de solicitări acute și de urgență, asistența medicală trebuie acordată fără programare prealabilă. Administrația instituției medicale este responsabilă de organizarea programului de lucru al medicilor și de disponibilitatea timpului pentru pacienții de urgență.
Cercetare de laborator
Institutia medicala primara (policlinica), unde este inregistrat pacientul, asigura colectarea analizelor si transferul acestora in laborator pentru cercetare. Pacientul nu poate fi redirecționat dintr-o localitate sau zonă în alta sunt transportate doar materialele biologice colectate.
Medicamente și seringi – pe cheltuiala spitalului
Toate consumabilele și produsele de unică folosință necesare acordării asistenței medicale sunt asigurate de instituția medicală. Este interzisă solicitarea pacienților să cumpere bandaje, seringi sau medicamente. Instituțiile vor fi pedepsite pentru astfel de acțiuni, a spus ministrul.
Primirea medicamentelor rambursate
Toți cetățenii asigurați beneficiază de medicamente și dispozitive medicale rambursate. Cetățenii neasigurați pot obține medicamente psihotrope, anticonvulsivante și antidiabetice rambursate pe bază de prescripție medicală.
În cazul consultării cu un specialist de specialitate, nu se recomandă trimiterea pacientului la un medic de familie doar pentru a prescrie medicamentele rambursate este mai bine să se prescrie medicamentul necesar prin sistemul E-rețeta.
Spitalizare planificată
Pacientul poate alege un spital de același nivel pentru a primi servicii elective. „De exemplu, dacă un pacient din Edineț plănuiește o operație și dorește să o facă în spitalul raional Cahul sau Orhei, are dreptul să o facă. CNAM va acoperi costurile. Această regulă se aplică numai spitalelor de același nivel și va asigura o concurență loială între spitale. Cei mai buni vor avea mai mulți pacienți, ceea ce înseamnă mai multe fonduri”, a menționat Nemerenko.
Starea de asigurare a pacientului trebuie verificată la internare și la externare din spital. Dacă o persoană nu are asigurare, acest lucru nu ar trebui să împiedice acordarea de îngrijiri medicale. În cazul în care prima de asigurare este plătită până la momentul externării, pacientul este considerat asigurat și nu va fi taxat pentru serviciile medicale furnizate. Orice alte plăți sunt interzise.
Spitalizarea cu copii
Spitalizarea este permisă pentru unul dintre părinți, bunici sau tutori cu un copil sub 9 ani, iar în cazul copilului grav bolnav – până la 18 ani.
Dreptul de a alege o maternitate
Femeile însărcinate au dreptul de a alege o unitate medicală, indiferent de locul lor de reședință, cu excepția situațiilor de urgență sau a cazurilor în care, din motive medicale, este necesară asigurarea nașterii la un nivel superior.