Se înregistrează progrese în construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău. Războiul din Ucraina a dus însă la scumpirea materialelor, iar autoritățile spun că bugetul proiectul ar putea fi revizuit.
Construcția liniei electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău s-a făcut în localitățile Chirsova și Congaz cu peste 50 de fundații de piloni. Linia va trece opt raioane și 35 de localități, iar punctul final este Stația de înaltă tensiune Băcioi, transmite sursa.
„Acum suntem în regiunea UTA Găgăuzia, este planificat ca până la finele lunii august să ieșim cu prima etapă. Asta se referă la fundațiile pentru piloni, apoi urmează raioanele Taraclia și Cahul”, a declarat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu.
Linia electrică va avea o lungime de 157 de kilometri. Vor fi peste 500 de stâlpi și 1.500 de kilometri de cabluri care vor face legătura dintre zonele de sud și nord.
Linia este de importanță strategică și va asigura aproape jumătate din consumul de energie electrică a Republicii Moldova, în perioada cu sarcină maximă.
Valoarea proiectului este de 61 milioane de euro, dar, din cauza războiului din Ucraina, au crescut prețurile materialelor și bugetul ar putea fi revizuit.
„Va fi puțin revizuit, anume din considerentul ăsta, pentru că sunt creșteri de prețuri la material, la transport anume din cauza războiului. Este înțelegere cu finanțatorul, Banca Mondială. Este un proces normal în orice proiect major, unde se fac anumite prognoze, scenariu pesimist. Și iată din contul scenariului pesimist noi avem acea rezervă pe care putem să o folosim”, a explicat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu.
Construcția Liniei Vulcănești-Chișinău a început în aprilie 2024 și trebuie să fie gata la sfârșitul anului 2025. Proiectul este pentru asigurarea securității energetice, va diversifica sursele și va asigura transportul energiei electrice din România și alte piețe europene pentru a reduce dependența energetică.