Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Propaganda rusească și de ce este important ca Republica Moldova să se poziționeze corect în raport cu războiul din Ucraina

Propaganda rusească în Republica Moldova are, de fapt, rădăcini mult mai profunde, care s-au pronunțat de nenumărate ori și înainte invaziei Federației Ruse în Ucraina. Aceste acțiuni s-au intensificat de la începutul războiului în Ucraina, SIS-ul fiind nevoit să blocheze și 2 portaluri media destul de influente – sputnik.md și gagauzinfo.md. Drept motiv al blocării acestor instituții media au servit informațiile distribuite de către aceste surse media despre războiul din Ucraina – informații false și informații care incită la ură și violență. 

Drept dovadă a mediului propagandist de la sputnik.md reprezintă și acțiunea ulterioară a echipei redacției – pe 28 februarie întreaga echipă Radio Sputnik și-a dat demisia, afirmând că nu dorește să participe la acțiuni de dezinformare și manipulare. Cu blocarea acestor surse media la începutul războiului din Ucraina, cu părere de rău, propaganda rusească nu s-a finalizat. 

Cu părere de rău, spațiul media actual din Republica Moldova cuprinde surse online și canale TV care aparțin opoziției pro-ruse. Acestea sunt instituțiile media din așa zisa “moștenire” a partidelor pro-ruse încă din timpurile când acestea erau la putere și au reușit să obțină control asupra anumitor canale. 

Pe lângă aceasta, pe teritoriul Republicii Moldova sunt difuzate și canale TV federale rusești. La aceste canale sunt difuzate cu regularitate buletine de știri, similare cu cele difuzate în Rusia. Din acest considerent, persoanele care urmăresc doar TV, fără a urmări și alte canale media, consideră în continuare că “în Ucraina nu există război, este doar o operațiune militară de eliberare, desfășurată de către Federația Rusă”.

Naziștii din Ucraina – încă un fake vehiculat în propaganda rusească 

Tot în cadrul propagandei rusești se difuzează activ ideea despre naziștii din Ucraina. În special sensibile la aceste subiecte sunt persoanele în vârstă, care se sensibilizează la orice mențiune despre război și, în special, la subiecte legate direct sau indirect de-al doilea război mondial – subiect dureros pentru o bună parte din vârstnici. 

De fapt, partea reală despre care nu se vorbește deloc în cadrul propagandei rusești constă în faptul că motivul principal al evenimentelor tragice din Ucraina îl reprezintă agresiunea Federației Ruse – agresiune care nu poate fi justificată nici într-un mod. Ucraina nu reprezintă unica țară pe care rușii “o eliberează”, istoria ne-a demonstrat nu doar odată cum sub pretextul de “eliberare” rușii acaparează teritorii, pe care nu le mai părăsesc de-a lungul deceniilor. 

Deși evenimentele actuale din Ucraina sunt cu adevărat tragice, în prezent se crează un mediu relevant pentru Republica Moldova în ceea ce privește dobândirea independenței economice și securității statale. Modul în care se va poziționa Republica Moldova în raport cu războiul din Ucraina va determina cursul viitor al țării noastre. 

În acest context, devine foarte important ca cetățenii să fie informați corect și să conștientizeze imaginea reală a evenimentelor din Ucraina, înțelegând și faptul că poziția actuală a Republicii Moldova și a Președintei Sandu este una corectă. În acest sens, este important să urmăriți doar surse de încredere și să evitați propaganda rusească. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button