Internaţional

Protest în Georgia: liderii opoziției au fost bătuți la Tbilisi

Președintele celui mai mare partid de opoziție din Georgia, “Mișcarea Națională Unită”, Levan Khabeishvili, și liderul asociației politice “Cetățeni”, Aleko Elisashvili, au fost bătuți de forțele de securitate la un protest împotriva legii „agenților străini” la Tbilisi.

După cum scrie „European Pravda”, „Echo of the Caucaus” relatează despre acest lucru.

Compania Formula TV a publicat o fotografie a lui Khabeishvili cu semne de bătaie pe față – avea răni în zona maxilo-facială.

Înainte de aceasta, partidul a cerut Ministerului Afacerilor Interne să asigure siguranța fizică a opoziției și să-l elibereze imediat, transmite SOVA.

„În urmă cu câteva minute, la ordinul personal al lui Bidzina Ivanishvili, reprezentanți ai regimului rus din Georgia l-au răpit pe președintele Mișcării Naționale Unite, deputatul Levan Khabeishvili, la momentul arestării sale, el ajuta un cetățean rănit protestul”, se arată în comunicatul UNM.

Totodată, opozicianul a distribuit un mesaj video de la clinică, în care afirma că „nimic nu-l doare”.

„Ochiul va trece, corpul și totul va trece, lupta împotriva Putiniștilor trebuie să continue”, a spus Khabeishvili.

Liderul asociației politice „Cetățeni”, Aleko Elisashvili, a suferit și el din mâna forțelor de securitate, care a fost aruncată la pământ după ce s-a apropiat de poliție.

„M-au târât și pe mine, dar când am văzut fotografia lui Levan… Nu contează ce partid reprezint, nu poți trata un deputat așa, nu îl poți trata ca pe un câine”, a spus el.

Înainte de aceasta, forțele de securitate au încercat să-l atace pe liderul partidului Strategia Agmashenebeli, Giorgi Vashadze.

Miercuri seara, forțele speciale georgiene au încercat să disperseze violent participanții la un protest pașnic împotriva legii „agenților străini” la Tbilisi, după care s-au retras. Cu o seară înainte, oamenii legii din Georgia au pulverizat cu piper pe cel puțin zece manifestanți.

Pe strada Chitadze, au existat anterior ciocniri între activiști și poliție: ofițerii din Ministerul Afacerilor Interne din Georgia au folosit forța pentru a curăța zona de la intrarea laterală a parlamentului, unde politicienii și activiștii țineau un sit-in.

Să vă reamintim că Comisia juridică a Parlamentului Georgiei a susținut proiectul de lege în a doua lectură pe 29 aprilie. Discuția sa în sesiunea plenară a parlamentului georgian poate continua încă câteva zile.

Anterior, UE a avertizat încă o dată Georgia că adoptarea legii „agenților străini” ar avea consecințe asupra procesului de integrare a acesteia în Uniunea Europeană.

#Georgia #UE #Protest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button