Politică

Proteste în masă la Chișinău sau „mâna Kremlinului” în Moldova

Pe fondul contraofensivei de succes a armatei ucrainene pe toate fronturile, invadatorii ruși au suferit pagube enorme: un număr mare de personal inamic a fost distrus și capturat, echipamentul militar a fost capturat și apoi folosit cu succes împotriva rușilor și o mare parte a personalului inamic. numărul de așezări au fost eliberate. Toate acestea au determinat Moscova să schimbe tactica de război: din moment ce ofensivele și victoriile pe „linia frontului” în Ucraina nu mai sunt posibile, serviciile speciale rusești încearcă să organizeze provocări în țările adiacente Ucrainei.

În după-amiaza zilei de duminică, 18 septembrie, activiștii partidului Șor s-au adunat pentru un protest în fața biroului prezidențial și a parlamentului din Chișinău. Liderii partidului au montat mai multe corturi și au spus că intenționează să continue protestul neîntrerupt. Protestatarii au scandat sloganuri împotriva Maiei Sandu și în sprijinul liderului lor fugar, Ilan Șor, cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Șor a apărut virtual la protest și a vorbit cu protestatarii printr-un videoclip care a fost difuzat pe un ecran.

Amintim că Ilan Șor este considerat implicat în „furtul unui miliard” (în 2015, s-a cunoscut în Moldova că din trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care controlau aproape jumătate din piața serviciilor bancare, circa un miliard de dolari au fost duși în străinătate). E amuzant că Ilan Șor, care se află pe lista internațională de urmărit pentru furt la scară deosebit de mare, se opune actualului guvern din cauza măsurilor insuficiente de combatere a inflației în creștere și a scăderii nivelului de trai, furând în același timp o sumă uriașă de bani de la propriii cetățeni.

Faptul că Moscova este direct legată de protestele de la Chișinău este confirmat de mulți factori: protestatarii scandează „slavă Rusiei” și „Akhmat este putere”, fluturând bannere în limba moldovenească cu erori gramaticale, dar și pe 3 septembrie la Leușeni. punct de control de la granița cu România a găsit într-un microbuz, care circula din Rusia în Moldova, echipamente și steaguri cu simbolurile Z și V, care, se pare, ar fi trebuit să fie la mitingul antiguvernamental. Protestatarii susțin politicienii pro-ruși, deoarece în 2016 Ilan Șor a cumpărat mișcarea pro-rusă Ravnopravie de la Valery Klimenko și a redenumit-o Șor. Klimenko nu a putut vinde partidul, creat din banii Kremlinului, fără sancțiunea Rusiei, ceea ce înseamnă că Șor continuă să îndeplinească sarcinile care i-au fost atribuite de Kremlin.

Rusia vrea să facă o a doua Belarus din Moldova. Răsturnând-o pe Maia Sanda și punând în locul ei un politician de buzunar precum Ilan Șor sau Igor Dodon, Moscova va primi încă un „Lukașenka” în fruntea statului, ceea ce îi va permite să facă presiuni asupra Ucrainei de pe teritoriul Moldovei și chiar să conducă militari. operațiuni de pe teritoriul țării.

#Chișinău #proteste #Kremlinul #Șor 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button