Resursele de propagandă rusă și Lukașenko au început recent să difuzeze informații despre pseudo amenințări din partea Ucrainei. Potrivit acestora, conducerea militară ucraineană se presupune că „planifică un atac terorist” pe teritoriul Belarusului. Desigur, o astfel de minciună nu ține cont de declarațiile publice ale Statului Major al Ucrainei despre refuzul de a folosi lovituri tactice împotriva acumulării de trupe rusești pe teritoriul Republicii Belarus, deși, conform dreptului internațional, acest lucru nu încalcă regulile războiului, ci mai degrabă face parte din strategia militară.
Ucraina nici nu a trimis solicitări Consiliului de Securitate al ONU pentru a lua în considerare legalitatea unor astfel de decizii, deoarece încă de la începutul războiului s-a opus în mod clar acestui lucru. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat mai multe apeluri oficiale către armata belarusă, îndemnându-le să nu participe la provocările și acțiunile criminale ale regimurilor Putin și Lukașenko. Președintele Ucrainei, de asemenea, în discursurile sale a separat în mod clar populația din Belarus de regimul dictatorial care există acolo, care încurajează represalii letale împotriva activiștilor și cetățenilor de rând care nu sunt de acord cu deciziile dictatorului din Belarus.
La rândul său, armata ucraineană a stabilit de mult tot felul de fortificații la granița cu Belarus, ceea ce indică și faptul că Ucraina nu intenționează să lanseze o ofensivă împotriva țării vecine. Forțele armate ale Ucrainei sunt gata să se apere dacă frontul de nord, care nu este necesar pentru Ucraina, se deschide totuși.
Ordinul lui Lukașenko de a lansa o ofensivă a armatei belaruse ca parte a grupului „ruso-belarus” nou creat este benefic doar pentru Kremlin. Însuși dictatorul din Belarus își va juca ultimul joc pe scena mondială și va pierde posibilitatea chiar și ipotetică dispariție din terenul public, pe care și-ar dori, evident, realizând cursul real al războiului ruso-ucrainean, unde Federația Rusă a deja pierdut. Lukașenko este, în primul rând, un laș și abia apoi un ipocrit fără succes și un mincinos. Putin poate aplica pârghia de presiune asupra lui sau chiar îl poate lichida dacă dictatorul belarus refuză să dea un astfel de ordin.
Marea majoritate a belarușilor sunt împotriva atât agresiunii ruse, cât și participării directe la războiul ruso-ucrainean. Da, acum teritoriul Republicii Belarus este folosit oficial de ruși, dar bielorușii înșiși nu și-au dat acordul în acest sens. Nu au fost întrebați. Au fost în cele din urmă ocupați de Kremlin. Cu toate acestea, revine bielorusilor să aleagă unde să-și îndrepte arma: către ucraineni, care i-au susținut mereu de-a lungul istoriei, sau către criminalii de război ruși și Lukașenko.
Războiul pe care Putin l-a declanșat prin implicarea satelitului său fidel Lukașenko nu corespunde intereselor naționale ale belarușilor. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci Belarus ar putea înceta să mai existe ca subiect pe scena mondială, incapabil să reziste loviturii sancțiunilor internaționale și superiorității militare a armatei ucrainene, care include și mii de voluntari belaruși. Belarusii vor pierde în sfârșit șansa unui viitor ca națiune independentă, de care continuă să se țină strâns.