Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Putin a spus că legitimitatea președintelui ucrainean „s-a încheiat”. Zelensky a răspuns: „Declarațiile președintelui nelegitim al Rusiei”

Vladimir Zelensky a comentat afirmațiile autorităților ruse că legitimitatea președintelui Ucrainei a încetat din cauza expirării mandatului său. Liderul ucrainean a spus acest lucru într-un interviu acordat presei independente din țările din Asia Centrală, care a fost publicat pe 25 mai. O transcriere a conversației a fost publicată pe site-ul web Orda.kz, iar interviul este disponibil pe canalul YouTube al publicației, transmite sursa.

„Ucrainenii își cunosc Constituția, cunosc legile. Înțelegem că aceste declarații ale președintelui nelegitim al Federației Ruse cu privire la ilegitimitatea președintelui Ucrainei sunt, sincer vorbind, plictisitoare. Neinteresant. Toți oamenii adecvati care știu să citească legile… vor citi și vor găsi o concluzie. Prin urmare, să fiu sincer, acest lucru nu mă deranjează prea mult”, a spus Zelensky, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor despre legitimitatea puterii președintelui Ucrainei.

Jurnaliştii din ţările din Asia Centrală au discutat cu Zelensky pe 24 mai la Harkov, pe teritoriul unei tipografii distruse ca urmare a unei lovituri ruse din 23 mai. În timpul interviului, Zelensky, la cererea jurnaliştilor, a vorbit rusă.

Autoritățile și propagandiștii ruși au susținut în ultimele luni că, după 20 mai 2024, președintele ucrainean Vladimir Zelensky și-ar fi pierdut legitimitatea formală, deoarece mandatul său prezidențial a expirat. Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 24 mai că legitimitatea actualului șef al Ucrainei „s-a încheiat”.

Mandatul președintelui Ucrainei, conform constituției țării, este limitat la cinci ani, în timp ce articolul 108 din constituție prevede că președintele trebuie să-și îndeplinească atribuțiile până la alegerea unui nou șef de stat. Înainte de începerea unui război pe scară largă, alegerile prezidențiale din Ucraina erau planificate să aibă loc pe 31 martie 2024, dar din cauza legii marțiale au fost amânate.

Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au refuzat să-l recunoască pe Vladimir Putin ca președinte legitim al Federației Ruse, după ce a fost ales șef de stat pentru a cincea oară.

#Putin #Zelensky #legitimitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button