După ce autoritățile nerecunoscutei PMR au convocat pe 28 februarie un congres al deputaților locali de toate nivelurile, online a fost difuzată informația că la acest eveniment Transnistria va apela autorităților ruse cu cererea de a accepta regiunea separatistă a Moldovei în Rusia. Și deși autoritățile din Moldova și Ucraina susțin că această informație nu a fost încă confirmată, acest subiect este discutat activ pe rețelele de socializare. NM a adunat câteva reacții exprimate de politicieni și de unii experți. Cei mai mulți dintre ei cred că aceasta este o campanie de dezinformare lansată de oligarhii transnistreni.
Fostul deputat, președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (СUB) Igor Munteanu, comentând această temă, a spus că „Chișinăul trebuie să prevadă posibilitatea apariției unui conflict pe fondul acestui scenariu” și nu cădea în capcana concesiunilor unilaterale.
„Știind că aceste planuri sunt elaborate de oligarhii Gușan/Kazmali, Chișinăul trebuie să renunțe la iluzia că va „hrăni crocodilul” prin aplicarea legilor sale și să oprească în această etapă orice contact care dau Tiraspolului un sentiment de cvasi-recunoaștere. Chișinăul trebuie să dezvolte cel puțin 4-5 scenarii pentru a nu fi surprins de acțiunile ulterioare”, a scris Munteanu pe Facebook.
Un expert la centrul analitic WatchDog.MD, membru al consiliului de administrație al Centrului pentru Comunicații Strategice și Combaterea Dezinformarii, Valery Pașa, a spus că aceasta seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau cu influențarea opiniei publice.
„Vedem că această presupunere a politicianului transnistrian a fost promovată de pagini anonime în engleză pe Twitter și în mass-media oficială rusă. (…) Dacă acest scenariu ar fi real, nu ar fi promovat atât de mult în avans, ar fi un fel de surpriză. În același timp, trebuie să fim conștienți de caracterul irațional al actualului regim rus. Și nu putem exclude 100% niciun scenariu. Putin a dovedit că este pregătit pentru acțiuni care sunt în mod clar caracteristice unui ucigaș. De ce cred că Putin nu este pregătit să recunoască sau, mai mult, să includă regiunea transnistreană în Federația Rusă? Pentru că nu controlează granița în această regiune. Atâta timp cât partea rusă nu poate pătrunde în acest teritoriu, este puțin probabil ca el să-l poată „încorpora” în Federația Rusă”, a spus Pașa.
Fost vicepreședinte al parlamentului, director executiv al asociației „Forța Fermierilor”, membru în Consiliul de Administrație Energocom, Alexander Slusari, consideră că informarea despre o posibilă solicitare din partea Transnistriei este o idee a proprietarului companiei transnistrene „Sheriff”. ” Victor Gușan să oblige Chișinăul să anuleze taxele vamale impuse.
„Din câte știu eu, autoritățile noastre sunt înclinate să recunoască această problemă. Gușan nu are nevoie de unificare cu Rusia, Moldova sau orice alt stat. Este interesat ca Transnistria să rămână o zonă gri de unde să poată face bani mari împreună cu escrocii de la Chișinău, indiferent de culoarea politică a guvernului. Un alt lucru este că în acest proces de șantaj șeful „Sheriff” a jucat prea mult. În joc a intrat o bandă de ofițeri FSB și un supraveghetor de la Moscova, așa-numitul ministru al Afacerilor Externe Ignatiev. La îndrumarea manipulatorilor de la Kremlin, ei încearcă să transforme acest congres într-un mijloc de extindere a războiului, chiar și în detrimentul propriilor cetățeni care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Rezultatele bătăliei dintre Gușan și FSB vor fi rezumate în câteva zile. Aș vrea să cred că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu. Totuși, în ultimul timp am văzut prea multă incompetență și lipsă de voință din partea celor care ne guvernează”, a scris Slusari.