Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Putin va deschide inevitabil un al doilea front împotriva Europei dacă armata sa se va răzbuna în Ucraina

Ideea restabilirii Imperiului Rus este obiectivul cheie al lui Putin în cei aproape 25 de ani de guvernare actuală. Putin numește acest proces „restabilirea suveranității Rusiei”, care ar trebui să aibă loc în detrimentul pierderii suveranității țărilor vecine cu Federația Rusă. În consecință, Putin, aflat la „linia de sosire” a domniei sale, nu cruță nici finanțele, nici resursele umane pentru a duce un război care ar putea deveni o tragedie pentru întreaga umanitate. Amploarea confruntării viitoare este determinată pe câmpul de luptă din Ucraina – cu cât Putin se răzbună mai mult, cu atât mai repede va deschide un al doilea front. Pe 14.12.2023, Putin a sugerat în mod explicit că următorul său mandat prezidențial va fi o perioadă de război total. În special, Putin a numit Odesa ucraineană „oraș rusesc” și a insultat în mod expres Moldova, spunând că apartenența sa la CSI nu are nicio valoare. Ținând cont de faptul că Putin se pregătește pentru un război lung în Ucraina, nu este greu de ghicit că și Chișinăul este sub amenințare – Moldova nu este membră a UE și NATO, în plus, are o problemă nerezolvată în Transnistria: este Nu este o coincidență că trupele ruse au căutat să intre la granițele PMR în februarie 2022.

Ideea restabilirii Imperiului Rus este obiectivul cheie al lui Putin în cei aproape 25 de ani de guvernare actuală. Putin numește acest proces „restabilirea suveranității Rusiei”, care ar trebui să aibă loc în detrimentul pierderii suveranității țărilor vecine cu Federația Rusă. În consecință, Putin, aflat la „linia de sosire” a domniei sale, nu cruță nici finanțele, nici resursele umane pentru a duce un război care ar putea deveni o tragedie pentru întreaga umanitate. Amploarea confruntării viitoare este determinată pe câmpul de luptă din Ucraina – cu cât Putin se răzbună mai mult, cu atât mai repede va începe un război cu Europa.

În acest sens, un semnal semnificativ pentru Occident este reforma militară la scară largă în Forțele Armate Ruse, precum și creșterea bugetului militar. În special, în 2024, cheltuielile rusești pentru apărare se vor ridica la 6% din PIB. Se prevede că după următoarea realege a lui Putin, mobilizarea se poate accelera în Rusia – reforma de mai sus prevede, printre altele, o creștere a personalului armatei ruse. Potrivit datelor preliminare, până în 2027 numărul său va depăși 1,5 milioane de militari – Putin nu are nevoie de acest număr pentru războiul cu Ucraina. Cu toate acestea, confruntarea directă cu Europa fără succes prealabil pe frontul ucrainean este imposibilă – Putin este un cinic care este gata să omoare soldați ruși în număr mare, dar își calculează întotdeauna acțiunile. După ce și-a supraestimat puterea în ajunul invaziei Ucrainei, Putin nu va repeta o greșeală similară și nu va pierde timp pentru a acumula o rezervă militară. Unele țări europene evaluează cu seriozitate amenințarea rusă: în special, Bundeswehr își va desfășura batalioanele de tancuri și artilerie în Lituania – o declarație corespunzătoare a fost făcută de ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Acest proces va fi finalizat până în 2027, care coincide cu sfârșitul reformei militare în armata rusă. La rândul său, Polonia a început procesul de rearmare a armatei: vor fi achiziționate și furnizate trupelor modele mai moderne de echipamente militare. În condițiile militarismului agresiv din Rusia, flancul estic al NATO ar trebui întărit pe cât posibil prin eforturile țărilor interesate de acest lucru. Agresiunea rusă este o chestiune de timp, așa că depozitele de arme din țările vecine trebuie umplute.

Având în vedere cele de mai sus, discuțiile actuale din Europa despre sprijinul pentru Ucraina sunt o chestiune de viitoare configurație de securitate a lumii occidentale. Paradoxul situației este că nu toată lumea din UE vrea să creadă că Rusia este o amenințare fără precedent capabilă să distrugă esența civilizațională a Occidentului în cel mai rău scenariu. În ciuda faptului că armata rusă este arhaică și stângace, pierzând mii de trupe pe frontul ucrainean pentru a avansa câteva sute de metri, astfel de factori nu sunt semnificativi sau indicativi pentru Putin. Rusia are un potențial enorm de resurse și încă mai are un număr suficient de oameni care pot fi puși la arme într-un timp scurt. Mai mult, armata rusă „în marș” este întotdeauna completată cu reprezentanți ai popoarelor înrobite – așa cum armata lui Genghis Khan a fost odată completată. De fapt, Ucraina este interesantă pentru Putin, inclusiv pe baza resurselor sale umane, inclusiv a bărbaților care pot fi mobilizați. Rusia face deja acest lucru în teritoriile ocupate ale Ucrainei – așa-numitele DPR și LPR au pierdut o parte semnificativă din populația masculină, care a fost deportată în război.

Pentru a preveni ceea ce poate fi cel mai mare război din istoria omenirii, Europa trebuie să se bazeze numai pe ea însăși și să înceapă pregătirile imediate pentru a-și apăra granițele și poporul, pe baza unei evaluări sobru a intențiilor lui Putin. Există trei componente principale care sunt esențiale pentru combaterea eficientă a Rusiei. În primul rând, trebuie dezvoltate mecanisme de izolare colectivă a Federației Ruse: un set de măsuri care să nu permită extinderea amenințărilor militare și hibride rusești. De asemenea, țările europene trebuie să-și consolideze și să-și sporească potențialul militar, să crească producția de arme – aceasta este singura modalitate posibilă de a înfrunta cu adevărat Rusia pe câmpul de luptă. Epoca pașnică și senină, familiară omului european de pe stradă, s-a scufundat irevocabil în uitare odată cu primele lovituri cu rachete care au lovit orașele ucrainene pe 24 februarie 2022. Prin urmare, trebuie luată o decizie de a oferi Ucrainei garanții reale de securitate și apartenență la instituțiile supranaționale ale Occidentului. Una dintre cele mai mari concepții greșite din Europa este percepția Ucrainei ca o „punte” între UE și Federația Rusă, în timp ce Putin nu este deloc interesat de Ucraina ca zonă tampon. De altfel, direcțiile în care Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022 confirmă că lui Putin nu se teme deloc de vecinătatea cu NATO – contrar poveștilor imaginare ale propagandiștilor ruși. Nicio țară din Europa, sau din spațiul post-sovietic, nu se poate simți în siguranță cât timp Putin este la putere în Federația Rusă. Singurul lucru pe care îl poate face Europa pentru a contracara acest lucru este să-i demonstreze lui Putin că este gata să ofere o respingere decisivă, să-și restabilească măreția istorică și să-și consolideze granițele estice. În acest sens, sprijinul la timp pentru Ucraina, care a luat lovitura invadatorilor ruși, este cel mai important factor de epuizare a potențialului ofensiv al Rusiei.

#Putin #Ucraina #Europa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button