Economie

Rata inflației a scăzut în luna august 2023: prețurile medii de consum s-au micșorat cu circa 0,1%

Rata inflației a scăzut în luna august 2023. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), inflația anuală a constituit 9,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai puțin decât în luna iulie. Prin urmare, prețurile medii de consum s-au micșorat cu circa 0,1%, transmite sursa.

Diminuarea prețurilor medii de consum a fost determinată de micșorarea prețurilor la produsele alimentare cu circa 0,8%, contribuind la micșorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,3%.

În luna august 2023 față de iulie 2023, din produsele alimentare, mai accentuat au scăzut preţurile producătorului la legume – cu 8,7%, fructe – cu 1,5%, zahăr – cu 1,1%, ulei vegetal – cu 1%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate creșteri de preț la ouă de găină – cu 17,2%.

La mărfurile nealimentare în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 3,4% (inclusiv prețurile la motorină s-au majorat cu 10,5%, la benzină – cu 3,9%, prețurile la combustibili solizi (cărbune de pământ etc.) fiind în descreștere cu 8,4%), confecții – cu 0,4%.

Concomitent, în luna august s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă potabilă și serviciile de canalizare – cu 4%, și serviciile transportului de pasageri – cu 3,7%. Totodată, diminuări ale prețurilor (tarifelor) au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice – cu 2,6%.

#inflație #rată# produse

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button