Război în Israel

Armata israeliană a bombardat noaptea trecută o zonă din Rafah

Armata israeliană a bombardat noaptea trecută o zonă din Rafah, oraş situat în sudul Fâşiei Gaza. Cel puţin 45 de palestinieni au murit iar câteva zeci de persoane au fost rănite. Israelul susţine că loviturile aeriene au ucis un responsabil Hamas. Armata israeliană a declarat într-un comunicat că a atacul s-a bazat pe ”informaţii specifice” potrivit cărora Hamas deţinea într-o clădire ”muniţie de precizie”, conform sursei.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a întâlnit cu Mohammad Mustafa, numit recent prim-ministru al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania. Discuțiile dintre cei doi au vizat posibilitatea încheierii unui armistițiu în Gaza, transmite Evz.ro. Întrevederea a avut loc la sediul Comisiei Europene, iar la discuții a participat și ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a declarat că este nevoie de încetarea ostilităților.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a admis, luni seară, ”o eroare tragică” a armatei israeliene în orașul Rafah, precizând că este investigat atacul asupra unei tabere de refugiați, soldat cu cel puțin 45 de morți.

Egiptul afirmă că unul dintre soldații săi a fost ucis în timpul unui incident armat în apropiere de granița cu orașul Rafah din Gaza, părând să confirme relatările privind un schimb de focuri mortal cu trupele israeliene, scrie Times of Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului au recunoscut că a avut loc „un incident cu focuri de armă la granița egipteană”, fără a oferi mai multe detalii. „Incidentul este în curs de examinare și se poartă discuții cu egiptenii”. Radioul Armatei a declarat că trupele egiptene au deschis mai întâi focul asupra soldaților israelieni la punctul de trecere a frontierei Rafah, între Gaza și Egipt.

Josep Borrell a declarat că trebuie făcut totul pentru a se ajunge la un armistițiu. El a făcut apel la o încetare imediată a ostilităţilor, pentru a obţine o eliberare imediată a tuturor ostaticilor. De asemenea, Borell a vorbit despre atenuarea catastrofei umanitare din Gaza.

Alături de Borrell, la întâlnirea cu Mustafa s-a aflat şi ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide. Cei trei oficiali au discutat cu donatori pentru Autoritatea Palestiniană despre noul guvern din Cisiordania. Preşedintele Autorităţii şi al Fatah, Mahmoud Abbas, l-a numit premier pe Mustafa în martie anul acesta.

#Război #Israel #Egipt #Borrell

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button