Război în Israel

Război în Israel, ziua 49: Sirenele israeliene avertizează asupra unor atacuri în ziua armistițiului/Un prim grup de 13 civili urmează să fie eliberați

Sirenele israeliene care avertizează asupra unor atacuri aeriene au pornit în apropierea graniței cu Fâșia Gaza la câteva minute după intrarea în vigoare a armistițiului de patru zile convenit de Israel și Hamas, potrivit Reuters, informează Mediafax și TV8. Conform înțelegerii, armistițiul va ține patru zile şi va permite schimbul a 50 de ostatici deținuți de Hamas pentru 150 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel. Se aşteaptă ca primii 13 ostatici să fie predați Crucii Roșii la ora locală 16:00. Ceilalți ostaticilor ar putea să fie eliberaţi în grupuri în următoarele trei zile.

Se preconizează că aproximativ 200 de camioane cu ajutoare umanitare vor putea intra în Gaza până la sfârşitul armistițiului. Israel avertizează că, după armistițiu, războiul contra Hamas va continua. Se preconizează că vor fi cel puţin două luni de lupte aprige. În acest timp, negociatorii îşi continuă treaba. Se lucrează pentru extinderea schimbului: 100 de persoane răpite contra a 300 de palestinieni.

UPDATE Cu puţin timp înainte de începerea armistițiului, armata israeliană a demolat un tunel Hamas descoperit sub spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza şi a finalizat desfăşurarea sa pe liniile de încetare a focului.

UPDATE O mult-așteptată pauză de patru zile în ostilităţile dintre Israel şi Hamas – prima de la debutul conflictului brutal din Fâșia Gaza, în urmă cu aproape şapte săptămâni, este programată să intre în vigoare în această dimineaţă. Israelul şi-a început ofensiva în luna octombrie, în răspuns la un atac sângeros al Hamas, în timpul căruia gruparea a luat peste 200 de ostatici. Un prim grup de 13 civili ar urma să fie eliberaţi în cursul zilei de vineri. Qatarul – care a mediat acordul – a anunţat că vor fi eliberaţi vineri şi prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene.

#Israel#Hamas#război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button