Război în UcrainaSocietate

Război în Ucraina, ziua 514: Noi probleme la podul lui Putin și atac la Nikopol. Rusia acuză Ucraina că ar fi ucis un jurnalist

Orașul Nikopol a fost bombardat în noaptea zilei de 22 iulie. Armata rusă a lovit cu focuri de artilerie, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. Trei oameni au fost răniți. „Un bărbat în vârstă de 57 de ani și o femeie în vârstă de 78 de ani au fost spitalizați cu răni de schijă. Starea lor este de gravitate medie. Un alt bărbat în vârstă de 42 de ani va fi tratat acasă”.

Rusia acuză Ucraina că a atacat cu o bombă cu dispersie un grup de jurnaliști. Corespondentul militar Ria Novosti, Rostislav Juravlev, ar fi murit. Potrivit șefului regional pus de ruși în Zaporojie, Evgheni Balițki, Juravlev a murit când Forțele Armate ale Ucrainei au lovit o mașină civilă. De asemenea, rănit ar fi fost și fotoreporterul RIA Novosti Konstantin Mihalchevski.

 Un atac cu drone asupra unui depozit din Crimeea a determinat autoritățile să evacueze toate persoanele aflate pe o rază de cinci kilometri și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă peninsula de Rusia, a declarat sâmbătă guvernatorul instalat la Moscova. Serghei Aksionov a declarat că a avut loc o explozie la depozitul de muniții din Krasnohvardiiske, în centrul Crimeei, dar nu a raportat pagube sau victime. Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat un nor gros de fum gri la fața locului. Aksionov a dat vina pe un atac cu drone ucrainene. Kievul nu a comentat până acum informația.

Arestarea lui Igor Ghirkin, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești și blogger militar naționalist, va înfuria probabil militari ruși, precum și milbloggeri, potrivit serviciilor secrete britanice. Ministerul britanic al Apărării spune în evaluarea de sâmbără că Ghirkin a fost mult timp un critic al conducerii Ministerului rus al Apărării în războiul din Ucraina, dar că în ultimele zile comentariile sale „s-au transformat în critici directe la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a perioadei sale la putere”.

Numărul de nave care caută să preia încărcături de cereale din zona Mării Negre a scăzut cu 35% în această săptămână faţă de săptămâna precedentă, în contextul în care creşte incertitudinea cu privire la siguranţa traficului comercial, iar Rusia continuă să lovească instalaţiile portuare din Ucraina, transmite sursa.

Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia „aduce război nu pace” şi, prin urmare, este o ţintă militară, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

În același timp, potrivit ISW, citând surse rusești interne, arestarea lui Girkin face parte evident din eforturile Kremlinului de a înăbuși ultra-naționaliștii ruși de rang înalt, după lovitura Wagner. O sursă rusă legată de serviciile secrete rusești a dezvăluit un document în care Administrația Prezidențială a Rusiei pretinde că a dat instrucțiuni guvernului rus să „ia măsuri represive împotriva celor nebuni, inclusiv a lui Strelkov-Girkin”.

 Șeful grupului, Evgeni Prigojin, a apărut miercuri într-un videoclip, spunând că luptătorii săi nu vor mai lua parte deocamdată la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să-și adune forțele pentru Africa. Peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner au sosit deja în mod organizat în Belarus, după ce șeful statului Aleksandr Lukaşenko – cel care a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin ce a pus capăt insurecţiei armate – i-a invitat în țară să formeze armata belarusă.

 „Datorită acțiunilor Rusiei, lumea se află din nou pe marginea unei crize alimentare. Un total de 400 de milioane de oameni din multe țări din Africa și Asia sunt în pericol de a muri de foame. Împreună, trebuie să evităm criza alimentară globală”, a spus Volodimir Zelenski. În discursul de vineri-seara, acesta a menționat că a avut o conversație telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. „I-am mulțumit pentru întâlnirea productivă din Istanbul, din 7 iulie, și pentru poziția principială a Turciei în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Am coordonat eforturile pentru restabilirea funcționării Inițiativei Cerealelor din Marea Neagră.

#Nikopol #JurnalistUcis #RusiaAcuzăUcraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button