Politică

Recean, întrevederi cu premierul Bulgariei și președintele Poloniei: „Suntem hotărâți să desfășurăm mai multe proiecte comune”

Premierul Dorin Recean a avut întrevederi cu prim-ministrul Bulgariei Nikolai Denkov și președintele Poloniei Andrzej Duda. Întâlnirile au avut loc pe 18 ianuarie, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Oficialii au discutat despre posibilitățile de a consolida și dezvolta relațiile bilaterale economice, transmite sursa.

Premierul Bulgariei, invitat la Chișinău

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Dorin Recean și omologul său bulgar, Nikolai Denkov, au analizat  oportunitățile prin care poate fi consolidată relația bilaterală în domeniul economic și cel al educației. Astfel, oficialii și-au exprimat speranța că extensia Universității „Anghel Kânchev” din Ruse va fi deschisă într-un termen cât mai scurt la Taraclia.

Noua instituție de învățământ superior va fi atractivă nu doar pentru etnicii bulgari din sudul Republicii Moldova, dar și pentru tinerii din întreaga regiune”, a precizat premierul, potrivit comunicatului.

De asemenea, au menționat reprezentanții Executivului, prim-ministrul Dorin Recean i-a confirmat omologului său bulgar că Republica Moldova „va continua eforturile de realizare a reformelor și de modernizare a țării după model european”.

Cu această ocazie, Dorin Recean la invitat pe Nikolai Denkov să efectueze o vizită la Chișinău.

Mai multe proiecte comune între Moldova și Polonia?

În timpul întâlniriii cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul Dorin Recean i-a mulțumit acestuia pentru susținerea parcursului european al țării noastre, dar și al Ucrainei care se confruntă cu invazia rusă și protejează pacea și securitatea în regiune. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele Moldova și Polonia, precum și despre oportunitățile de consolidare a acestora, în contextul în care 81 de companii cu capital polonez deja investesc în țara noastră.

Ne propunem să dezvoltăm noi legături economice moldo-poloneze. Suntem hotărâți să desfășurăm mai multe proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele țări”, a transmis șeful Cabinetului de miniștri.

Republica Moldova și Polonia au încheiat 39 de tratate bilaterale. Polonia se află în top 10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial și ocupă locul 14 în clasamentul principalilor investitori străini în țara noastră.

***

Precizăm că, în perioada 16 – 18 ianuarie, Dorin Recean participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. În marja evenimentului, Recean a aut întrevederi cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos Mark Rutte, președintele Lituaniei Gitanas Nausėda, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare Odile Renaud-Basso, prim-ministrul Liechtensteinului Daniel Risch, dar și Prințul Albert al Monaco.

Șeful Guvernului de la Chișinău este însoțit de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba și secretara de stat a Ministerului Energiei Carolina Novac.

#Recean #întrevederi #Bulgaria #Polonia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button