Politică

Recensământul populației: de ce se cere IDNP-ul și numărul de telefon al cetățenilor 

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. Șeful direcției Recensăminte de la Biroul Național de Statistică, Dorin Lozovanu, a vorbit într-un interviu pentru NewsMaker de ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. 

„Biroul de Statistică este probabil una din cele mai protejate instituții. Legea obligă să nu transmitem datele nimănui, chiar și la o anumită solicitare. Toate datele sunt folosite doar pentru statistici. Acest lucru nu este valabil doar în Moldova. Fiecare țară are astfel de legi”, a menționat Lozovanu.

El a subliniat că recenzorii nu vor verifica documentele cetățenilor, dar le va cere numărul lor de identificare (IDNP).

„Persoana pur și simplu trebuie să spună aceste 13 cifre. Pentru ce? Pentru a verifica că o astfel de persoană există, deoarece pot exista date inventate. IDNP este de asemenea necesar pentru a evita duplicarea datelor. Chiar și aici, pentru oamenii deosebit de precauți, există o opțiune de compromis. Ei pot numi doar ultimele 4 cifre”, a menționat Lozovanu.

El a explicat și de ce cetățenii sunt rugați să comunice numărul lor de telefon.

„Numărul de telefon nu este obligatoriu de a fi comunicat. Care este ideea? După recensământ, va avea loc un control al calității. O parte din aceasta se va face prin telefon. Acest lucru va fi selectiv. Dacă undeva datele vor părea dubioase sau dacă vom vedea că recenzorul nu a fost cel mai conștiincios”, a conchis Lozovanu.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean a declarat la ședința Guvernului că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă.

#Recean #recensământ #IDNP

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button