Analize și opinii

Regimul „își mănâncă” foștii fani

Pe 21 iulie, teroristul rus Igor Strelkov (Girkin) a fost arestat la Moscova pentru extremism. Agresorul se teme de noi tentative de lovitură de stat, însă, potrivit informațiilor britanice, arestarea lui Strelkov ar putea deveni baza unor conspirații antiguvernamentale, întrucât teroristul are un număr destul de mare de fani în interiorul Federației Ruse, precum și în interiorul Kremlinului.

Amintiți-vă că, anterior, legătura lui Strelkov cu serviciile speciale ruse, cu începutul ocupației Federației Ruse și Crimeei, precum și a Estului Ucrainei, a fost stabilită în decizia CEDO într-un caz interstatal legat de agresiunea rusă. În plus, el este unul dintre vinovații doborârii MH-17, un avion de linie Malaysian Airlines. De asemenea, după cum însuși Strelkov a recunoscut în mai multe interviuri, a participat penal la ocuparea regiunii transnistrene.

Și în ianuarie 2023, Evgheni Prigojin și Dmitri Rogozin l-au acuzat public pe Girkin de trafic de arme. Toate acestea s-au datorat criticii deschise a imperialului rus față de așa-numita „operațiune specială” eșuată a lui Putin. Cu toate acestea, amintim că deja în iunie 2023, Prigojin însuși „a căzut în disfavoare” față de dictator, ceea ce a fost cauzat de o tentativă de lovitură de stat eșuată.

Colaboratorul Pavel Gubarev a fost de asemenea reținut pe 21 iulie sub clădirea Curții Meshchansky din Moscova. El s-a opus reținerii fostului lider militant Strelkov. Cu toate acestea, dacă Gubarev a fost eliberat, atunci Girkin și-ar aștepta soarta viitoare într-un centru de arest preventiv din Moscova până la începutul lunii septembrie. Potrivit propagandiştilor ruşi, poliţia de la Moscova a reţinut cel puţin patru persoane după şedinţa de judecată, printre care şi Gubarev. Oricât de ciudat ar părea, Strelkov și-a îndemnat fanii să nu iasă în stradă pentru, ca să spunem așa, „să nu devină ca” adepții lui Navalny. Deși toată lumea este conștientă de faptul că protestele de stradă din Rusia sunt nu numai puține, ci și absolut inutile fără el.

Astfel, se poate rezuma că regimul a început să-și „mâncă literalmente” propriii adepți de multă vreme. Ambițiile imperiale ale lui Putin l-au ajutat pe Strelkov să devină „public” și „popular” în Rusia. Același lucru s-a întâmplat cu Prigojin. Ambii teroriști au criticat nu regimul în sine, ci, ca să spunem așa, „îngustia de minte” a conducerii militaro-politice ruse. Nu s-au opus crimelor Federației Ruse, ci doar le-au susținut. O încercare de a scăpa de teroriștii cunoscuți din Rusia, în special în sfera militară, nu este o „pilulă” împotriva viitoarelor tentative de lovitură de stat. Un astfel de eveniment nu face decât să confirme gradul tot mai mare de tensiune în cercurile de la Kremlin, precum și teama. Acest lucru nu poate decât să se bucure, pentru că destabilizarea Rusiei va ajuta la o pacificare mai rapidă atât pe front, cât și pe arenele politice și economice internaționale.

#Igor_Strelkov #Prigojin #Kremlin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button