Război în Ucraina

Regiunea Odesa din Ucraina, lovită de ruși cu șapte rachete Kalibr

Cel puțin o persoană a fost ucisă marți, iar alte șase rănite într-un atac cu rachete rusești asupra zonei centrale din Kramatorsk, centrul administrativ al zonei aflate sub controlul Kievului în regiunea Donețk (estul Ucrainei), pe care forțele ruse vor să o cucerească integral, transmit Reuters şi AFP.

În același timp, în noaptea de luni spre marți, forțele ruse au lansat șapte rachete de croazieră Kalibr asupra regiunii Odesa, provocând distrugeri într-o localitate rurală, transmite sursa.

Atacul cu rachete de la Kramatorsk a provocat explozii puternice şi un incendiu într-o clădire de locuințe, a specificat Pavlo Kirilenko, guvernatorul administrației militare ucrainene din regiunea Donețk. 

„Rușii au lovit o zonă din centrul orașului. La ora actuală se ştie despre cel puțin un mort”, a indicat el pe contul său de Telegram, fără a exclude o creștere a bilanțului victimelor. Un înalt responsabil al poliției locale a adăugat că alte șase persoane au fost rănite.

O rachetă a căzut la sfârșitul dimineții într-o mică grădină înconjurată de clădiri rezidențiale cu patru etaje, în centrul orașului, constată jurnaliștii de la AFP. 

Un bărbat grav rănit, cu capul sângerând şi învelit într-un covor de către vecini, stătea întins la pământ, înainte de a fi luat de serviciile de urgență. „El trecea pe acolo, pe stradă, şi a fost lovit”, relatează o femeie cuprinsă de panică, notează Agerpres.

O femeie ușor rănită, cu piciorul însângerat lovit de cioburi de sticlă, primea primul ajutor, stând pe o bancă, potrivit relatării AFP. Un bărbat care trece pe acolo susține, sub rezerva anonimatului, că „niciun fel de instalaţie militară” nu se află în împrejurimi. Rusia nu a comentat deocamdată situația de la Kramatorsk, dar de obicei neagă că ar viza deliberat obiective civile, notează Reuters.

Oficiali ucraineni au declarat că se aşteaptă ca localitatea Kramatorsk, situată la numai 20 km de front, un oraş cu peste 150.000 de locuitori înainte de invazia rusă, să devină unul dintre punctele principale ale ofensivei Rusiei în estul Ucrainei.

Ucraina spune că forţele ruse şi-au intensificat loviturile la mare distanţă asupra unor ţinte aflate departe în spatele frontului, ucigând un număr mare de civili. Moscova susţine că loveşte doar ţinte militare.

În sud, regiunea Odesa a fost din nou atacată în noaptea de luni spre marţi, unde forţele ruse au lansat şapte rachete de croazieră Kalibr. Rusia consideră rachetele Kalibr drept un mecanism militaro-politic de presiune, apreciază purtătorul de cuvânt al şefului administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, citat de Unian. 

Potrivit acestuia, a fost lovită o localitate rurală, în urma atacului fiind distruse case de locuit, o şcoală, casa de cultură şi alte obiective civile, conform agenţiei de presă ucrainene.

#Ucraina #război #rachete

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button