Jurnalistul Andrei Captarenco, reporter de război, a povestit în cadrul unui podcast despre ce se petrece cu adevărat în Ucraina, dar și ce s-a întâmplat la Bucea.
În cadrul podcastului „Raport”, jurnalistul a spus că după ce orașul Bucea a fost eliberat, o parte din cimitir era nouă pentru că erau atât de multe cadavre încât se putea observa care parte din cimitir era veche și care era nouă, transmite sursa.
„Am intrat în Bucea pe 3 aprilie 2022 și eu deja am obosit să explic de fiecare dată că ceea ce s-a întâmplat acolo este real, însă continuă să existe persoane care cred în propaganda rusă și zic că ucrainenii au regizat totul. Nu este așa, masacrul de la Bucea este real, iar eu l-am văzut cu ochii mei. Când am ridicat drona să fac niște cadre pentru film, am filmat și cimitirul din oraș, iar jumătate din acesta era nou pentru a-i îngropa pe cei care au fost executați. Am văzut și cadavrele soldaților ruși care au fost lăsate în urmă de camarazii lor și am văzut și acea groapă comună cu sute de oameni uciși. Eroii filmului pe care l-am făcut, Sașa și Marina, au supraviețuit 35 de zile în subsoluri și ei nu aveau apă, mâncare, nimic. Ei au supraviețuit bând apă din țevile care erau prin acel subsol”, povestește Andrei Captarenco.
Reporterul de război susține că rușii îi căutau pe cei care erau participanți la operațiunea ATO, pe care a inițiat-o Petro Poroșenko după 2014, în baza unor liste.
„Rușii îi căutau pe cei care erau participanți la operațiunea ATO, pe care a pornit-o Petro Poroșenko după 2014 și îi căutau pe militari, primari, activiști, profesori de limba ucraineană, intelectualitatea era omorâtă. Erau liste exact ca atunci când sovieticii au venit în Basarabia. Sașa mai povestește că erau persoane care nu credeau că este război, iar majoritatea acestor persoane erau executate”, explică Andrei Captarenco.
Masacrul de la Bucea se referă la o serie de presupuse crime de război comise de Forțele Armate ale Federației Ruse în orașul ucrainean Bucea și împrejurimile sale, în timpul bătăliei de la Bucea, în urma invaziei ruse a Ucrainei din 2022.
Autoritățile ucrainene au spus că peste 300 de locuitori ai orașului au fost uciși, iar președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a descris masacrul drept un genocid și a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze ce s-a întâmplat în oraș.
La 31 martie 2022, orașul a fost părăsit de trupele rusești, printre care Brigada 64 Independentă de Infanterie Motorizată din cadrul Armatei 35 a Districtului Militar de Est.
Armata ucraineană a găsit semne de crime de război ale rușilor, în special ucideri în masă ale civililor, tortură, viol și jafuri.