Politică

Republica Moldova a ieșit din starea de urgență

Astăzi, 30 decembrie, expiră starea de urgență instituită și prelungită repetat de autoritățile de la Chișinău începând cu primăvara anului 2022, când Federația Rusă a atacat militar Ucraina, transmite sursa.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pentru prima dată pe 24 februarie 2022 – zi în care Rusia și-a început invazia asupra Ucrainei – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată pentru încă 60 de zile. Doar în acest an, Parlamentul a prelungit, la cererea Guvernului, starea de urgență de cinci ori.

Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită în țara noastră începând cu 1 decembrie, pentru un termen de doar 30 de zile, dar nu cu 60, așa cum se întâmpla anterior. Aceasta a fost a 11-a prelungire, de la începutul războiului din Ucraina.

De menționat că opoziția parlamentară a solicitat în repetate rânduri ieșirea țării din stare de urgență și revenirea la regimul obișnuit de activitate. Totodată, opoziția a criticat inclusiv activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale, care, în opinia lor, ar fi făcut abuz de împuternicirile acordate de Legislativ. Pe de altă parte, guvernarea și-a argumentat mereu cererile de a prelungi starea de urgență prin riscurile de securitate asociate războiului declanșat de Moscova la hotar cu Moldova.

#Moldova #starea_de_urgență #ieșire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button